Dieta w trakcie ćwiczeń - cz.3
Co jeść po zakończeniu treningu? Czas konieczny na uzupełnienie niedoborów po treningu związany jest z kilkoma czynnikami. Przede wszystkim wiąże się z poziomem zużycia glikogenu po ćwiczeniach, stopnia uszkodzenia mięśni, kondycji ćwiczącego. Uszczuplenie zapasów glikogenu zależy od tego jak intensywny jest trening oraz jak długo trwa. Im więcej glikogenu wykorzystamy, tym dłużej będziemy go uzupełniać. Uszkodzenia włókien mięśniowych spowodowane są np. w wyniku intensywnych ćwiczeń siłowych lub szybkich biegów. Taki trening wymusza wydłużanie aktywnych mięśni. Następstwem uszkodzeń są opóźnienia w gromadzeniu glikogenu.
28/07/2010 14:20
Martyna
Dieta w trakcie ćwiczeń - cz.2
Co jeść podczas ćwiczeń? W poprzednim artykule mogliście przeczytać, co powinno się jeść przed rozpoczęciem ćwiczeń. Teraz chciałabym przekazać kilka informacji na temat żywienia podczas treningu. Są to informacje przede wszystkim dla osób, które trenują lub ćwiczą naprawdę intensywnie, zawodowo i dłużej niż jedną godzinę. Dla większości rodzajów ćwiczeń czy form treningu, które są krótsze niż jedna godzina, wystarczy pić tylko wodę. Pod warunkiem, że odpowiednio wcześnie przed rozpoczęciem treningu dostarczyliśmy organizmowi węglowodanów.
21/07/2010 14:20
Martyna
10
Dieta w trakcie ćwiczeń - cz.1
Na wydolność, siłę i wytrzymałość naszego organizmu podczas treningu mają wpływ trzy podstawowe czynniki : rodzaj spożytego pokarmu, ilość spożytego pokarmu i czas spożycia pokarmu.
16/07/2010 16:20
Martyna
1
Zupy - Kremy
Zupy kremy to proste w przygotowaniu i sycące zupy. Można je podawać w zwykłych talerzach lub ładnych półmiskach czy pucharkach, dzięki czemu zachęcająco i kolorowo wyglądają. Kojarzą się z wiosną i latem, ale nadają się na każdą porę roku. Krem selerowy: Składniki na jedną osobę:
14/07/2010 10:40
Martyna
Lekkie zupy – chłodniki
Latem większość warzyw i owoców ma więcej smaku niż przez resztę roku. Jest to również czas wysokich temperatur, dlatego często nie mamy ochoty na ciężkie lub zapychające dania. Dobrym pomysłem jest spożywanie chłodników, czyli zup przygotowywanych na bazie maślanki, zsiadłego mleka lub kefiru z warzywami. Ich zaletą jest niska temperatura, która przynosi ochłodę w upalny dzień, oraz niska wartość energetyczna przy jednoczesnym dostarczeniu organizmowi zarówno białka jak i węglowodanów.
10/07/2010 18:00
Martyna
Zdrowe grillowanie
Okres wiosenno-letni to czas sprzyjający spotkaniom w gronie znajomych przy grillu. Niestety wiele rzeczy, które wtedy jemy, są wysokokaloryczne i ciężkostrawne, co może negatywnie wpłynąć na naszą wagę. Chciałabym więc zaproponować trochę lżejsze grillowanie. Na początek zachęcam do stosowania tacek podczas grillowania - przygotowywane w ten sposób potrawy będą zdrowsze. Dobrze, aby mięso i warzywa, które będziemy grillować, miały temperaturę pokojową, zapewni to lepszy smak.
08/07/2010 16:38
Martyna
Sałatki
Lekkie potrawy oraz sałatki (poniżej zamieściłam przepisy) mogą spożywać wszystkie osoby, także te będące na diecie. Pora letnia zapewnia nam duży wybór warzyw, więc możemy stworzyć wiele smacznych potraw. Sałatki mogą stać się naprawdę smaczną kolacją lub innym posiłkiem. Poza tym, że są lekkie, dostarczą nam witamin oraz błonnika, który korzystnie wpłynie na pracę przewodu pokarmowego.
08/07/2010 16:16
Martyna
Alternatywy smażenia – szybkowar.
Szybkowar. W ostatnim artykule z serii ‘Alternatywy smażenia’ chciałabym przybliżyć możliwość przygotowywania posiłków w szybkowarze. Jest to sprzęt, w którym można gotować naprawdę wiele potraw, właściwie chyba większość. Jednak część z nich będzie wymagać wcześniejszego podsmażenia, co nie jest już wskazane dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy (chyba, że zastosuje się podsmażenie na patelni beztłuszczowej).
14/06/2010 11:50
Martyna
3
Alternatywy smażenia - potrawy z grilla i kombiwara
Grill elektryczny i patelnie grillowe Zapewne wszyscy słyszeliście o kolejnej metodzie przygotowywania potraw, jaką jest pieczenie na  grillu. Istnieją trzy sposoby przygotowywania potraw grillowanych: pieczenie na grillu węglowym, pieczenie na grillu elektrycznym oraz smażenie na patelni grillowej. Pieczenie na grillu jest kolejną świetną alternatywą dla tradycyjnego smażenia czy pieczenia. Najlepszą metodą grillowania jest grill elektryczny oraz patelnia grillowa.
10/06/2010 15:45
Martyna
Alternatywy smażenia - Gotowanie.
W kolejnym artykule z serii ‘Alternatywy smażenia’ chciałabym poruszyć temat gotowania tradycyjnego oraz opisać możliwość zastąpienia tłuszczu wodą... Gotowanie tradycyjne Metoda gotowania tradycyjnego jest najczęściej stosowana. Wynika to chyba głównie z faktu częstego gotowania zup, gdyż jeżeli o drugie dania chodzi, z pewnością prym wiedzie smażenie.
09/06/2010 15:45
Martyna