Sałatki

Sałatki

Sałatka jarzynowa z sosem pomarańczowo imbirowym:

Składniki na jedną porcję:

  • 1 marchewka
  • Połowa zielonego ogórka
  • Ćwierć pora
  • 1/8 selera
  • 1 cebulka dymka

Sos:

  • Sok z ćwierć pomarańczy i cytryny
  • Pół łyżeczki miodu
  • Odrobina świeżego imbiru  ( lub szczypta imbiru w proszku)

Dokładnie umyte i obrane warzywa kroimy na cienkie paseczki wielkości zapałki. Ogórka obieramy, usuwamy pestki i również kroimy na cienkie paseczki (można użyć obieraczki do jarzyn, wtedy powstaną cieniutkie „wstążki” z ogórka), cebulę obieramy i również drobno kroimy wzdłuż. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy.

Przystępujemy do robienia sosu imbirowo-pomarańczowego. Myjemy i obieramy imbir, a następnie siekamy jak najdrobniej (zbyt duże kawałki są za ostre) i rozcieramy z połową łyżeczki miodu. Owoce dokładnie myjemy (a wręcz szorujemy, aby pozbyć się białego nalotu ze skórki) i wyciskamy z nich sok. Roztarty z miodem imbir łączymy z sokiem z owoców, dokładnie mieszamy i gotowym sosem zalewamy wymieszane warzywa. Warzywa zalane sosem odstawiamy na godzinę do lodówki (od czasu do czasu mieszając), po to aby przeszły smakiem. Przed podaniem można doprawić wedle upodobań pieprzem.

Sałatka z kapustą pekińską i serem typu feta:

Składniki na jedną porcję:

  • 1 pomidor
  • Pół ogórka
  • Kilka liści kapusty pekińskiej (bez twardej części)
  • 25 g sera typu feta
  • Kilka sztuk oliwek (jeżeli ktoś chce...)
  • Sól, pieprz, świeża bazylia

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidory zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na minutę. Zdejmujemy skórkę z pomidorów i kroimy w kostkę (nie za drobną). Ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Osuszone i pozbawione twardej „łodygi” liście kapusty kroimy na 2cm kawałki. Ser feta kroimy lub kruszymy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec można dodać oliwki, doprawić świeżą bazylią oraz solą i pieprzem. Oczywiście, aby urozmaicić ten przepis, można eksperymentować z warzywami, dodając np. paprykę, pora, kiszonego ogórka, czy ulubioną sałatę. Jest to sałatka, którą sami możecie wzbogacać ulubionymi warzywami.

Wiosenna sałatka z kalafiora:

Składniki na jedną porcję:

  • Kilka różyczek świeżego kalafiora
  • 1 mały pomidor
  • Pół ogórka
  • Kopiasta łyżeczka posiekanego koperku
  • Łyżeczka posiekanego szczypiorku oraz pietruszki
  • Sól

Sos:

  • ¼ szklanki naturalnego jogurtu
  • Sok z ćwierć cytryny
  • Cukier
  • Biały pieprz

Kalafiora dokładnie płuczemy. Wypłukany dzielimy na różyczki, te większe dzielimy na pół. Zalewamy wrzątkiem oraz dodajemy pół łyżeczki soli. Po dwóch minutach odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystygnięcia. Pomidora i ogórka myjemy i obieramy ze skórki. Pomidora pozbawiamy pestek i  kroimy w kostkę, a ogórka (również pozbawionego pestek) kroimy w półplasterki.

Zabieramy się za przygotowanie sosu. Do głębokiego naczynia wlewamy jogurt, sok z cytryny, dodajemy biały pieprz oraz odrobinę soli i cukru (wedle uznania). Wszystko razem ucieramy aż się spieni. Dodajemy wcześniej podzielony kalafior, pokrojonego pomidora i ogórka. Składniki dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą, pieprzem lub cukrem. Wymieszane z sosem warzywa rozkładamy na talerzu i przysypujemy koperkiem, szczypiorkiem i pietruszką. Należy jeść zaraz po przygotowaniu.

Sałatka z grillowaną cukinią, pomidorami i dressingiem musztardowym:

Składniki na jedną porcję:

  • Kilka liści sałaty strzępiastej
  • Ćwierć małej cukinii
  • Kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • Pół świeżego ogórka
  • Łyżka ziaren słonecznika lub dyni (ewentualnie po łyżeczce jednych i drugich)

Dressing:

  • Łyżeczka musztardy
  • Pół łyżeczki miodu
  • Sok z ćwierć cytryny
  • Półtorej łyżki oliwy (ewentualnie oleju słonecznikowego)
  • Odrobina soli i pieprzu

Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plasterki (jeżeli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać ani wydrążać pestek, natomiast gdy cukinia jest już mocno dojrzała, skórę należy obrać a pestki wydrążyć, gdyż będą twarde ). Cukinię grillujemy aż się zarumieni, jeżeli nie mamy grilla, można ją upiec w piekarniku na ruszcie, lub usmażyć na patelni bez tłuszczu, z powodzeniem można ją także upiec w kombiwarze – pilnując aby się tylko zrumieniła. Pestki słonecznika lub dyni prażymy na patelni (najlepiej bez tłuszczu) pilnując aby się nie spaliły. Ogórka obieramy i kroimy na cienkie półplasterki. Pomidorki dzielimy na cztery części.

Zabieramy się za przygotowanie dressingu. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, mieszamy, dodajemy łyżeczkę musztardy i pół łyżeczki miodu, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (można przelać do zamykanego naczynia i dobrze wstrząsnąć). Sałatkę nakładamy na talerz warstwami. Na talerzu najpierw układamy sałatę, następnie warstwę z pomidorów i ogórków, przykrywamy plasterkami cukinii i posypujemy uprażonymi ziarnami. Polewamy dressingiem i jemy :)

Sałatka brokułowa z jajkiem i sosem jogurtowo - czosnkowym:

Składniki na jedną porcję:

  • Kilka różyczek z brokułu
  • Szczypta cukru i soli
  • Pół jajka ugotowanego na twardo
  • Kilka liści sałaty strzępiastej
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Pół pomidora żółtego (można zastąpić zwykłym, chociaż wtedy sałatka nie będzie wyglądać tak efektownie)
  • Kilka czarnych oliwek

Sos:

  • Pół ząbka czosnku
  • 2 Łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz

Wszystkie warzywa myjemy. Różyczki brokułu podgotowujemy w osolonej wodzie kilka minut, aby były półtwarde (do wody dodajemy odrobinę cukru). Po podgotowaniu przelewamy brokuł zimną wodą i zostawiamy do odsączenia. Wszystkie pomidory kroimy na grubsze kawałki, dodajemy jajko pokrojone w kostkę i czarne oliwki. Przygotowujemy sos. Do jogurtu wyciskamy pół ząbka czosnku i dobrze rozcieramy, doprawiamy solą i pieprzem oraz ponownie dobrze mieszamy. Na talerzu układamy strzępiastą sałatę, brokuły, na nie wykładamy pomidorki, jajko i oliwki. Wszystko polewamy sosem, ewentualnie doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Komentarze

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.