Zupy - Kremy
Zupy kremy to proste w przygotowaniu i sycące zupy. Można je podawać w zwykłych talerzach lub ładnych półmiskach czy pucharkach, dzięki czemu zachęcająco i kolorowo wyglądają. Kojarzą się z wiosną i latem, ale nadają się na każdą porę roku.
Krem selerowy:
Składniki na jedną osobę:
- Ćwierć średniego selera
- Ćwierć małej pietruszki
- Ćwierć małej cebuli
- 2/3 szklanki rosołu
- Łyżeczka zimnego mleka
- Połowa żółtka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- Łyżeczka utartego żółtego sera
- Pieprz, sól
Obrany i pokrojony w plastry seler i pietruszkę gotujemy wraz z cebulą do miękkości w wodzie, z dodatkiem soli i pieprzu. Woda powinna zakrywać warzywa. Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy jogurt połączony z żółtkiem i mlekiem. Zupę podajemy gorącą i posypujemy startym serem.
Krem z brukselki:
Składniki:
- 110g brukselki
- 2/3 szklanki rosołu lub esencjonalnego wywaru z warzyw
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru (gęstego)
- Łyżeczka zimnego mleka
- Cukier, sól, biały pieprz, szczypta bazylii (lub innej przyprawy ziołowej)
Obmytą brukselkę gotujemy bez przykrycia przez ok. 15 min w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (woda ma zaledwie przykrywać brukselkę). Ugotowaną i odcedzoną brukselkę miksujemy, łączymy z rosołem. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą ziół. Łączymy z jogurtem zmieszanym z mlekiem, energicznie mieszając, aby nie porobiły się krupki. Podajemy z grzankami z chleba.
Krem z młodych warzyw:
Składniki:
- Dwa szparagi
- 1/6 małego kalafiora
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1/3 marchewki
- 1/6 małego selera
- 1/6 białej części pora
- Dwie łyżki rozdrobnionej fasolki szparagowej
- Dwa liście szpinaku bez łodygi
- 150 ml rosołu
- 1/4 szklanki gęstego jogurtu
- Pół żółtka
- Łyżka oliwy z oliwek
- Biały pieprz, sól
- Łyżeczka drobno posiekanego koperku
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i czekamy, aż się zeszklą, następnie podlewamy rosołem i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Ugotowane warzywa wraz z rosołem miksujemy blenderem. Jogurt ubijamy z żółtkiem, łączymy z warzywami i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na palnik i zagotowujemy uważnie mieszając, aby zupa nie przywarła. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Krem z pieczarek:
Składniki:
- 2/3 szklanki esencjonalnego rosołu lub wywaru z warzyw
- Pół ziemniaka
- ¼ większej cebuli
- 100 g pieczarek
- Łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- Sól, biały pieprz
Ziemniaka drobno gotujemy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i również drobno siekamy. Cebulę i pieczarki wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy ok. 10 min. często mieszając, nie dopuszczając do zrumienienia. Miękkie warzywa razem miksujemy. Łączymy z rosołem, mieszamy dokładnie i gotujemy przez około 3 min. na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy z gęstym jogurtem, energicznie mieszając.
Krem z cukinii:
Składniki:
- 1/6 dużej cukinii
- Pół średniego pomidora
- 150 ml esencjonalnego rosołu
- Łyżeczka oliwy
- Łyżeczka zimnego mleka
- Szczypta mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- Ćwierć żółtka
- Sól, pieprz, tymianek, odrobina jarzynki
Cukinie obieramy i pozbawiamy miąższu. Następnie kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą osoloną wodą, z odrobiną jarzynki (woda ma zaledwie zakrywać cukinię). Gotujemy przez ok. 10 min. pod przykryciem. Pomidora obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek, podsmażamy na oliwie, aż się rozpruży. Do gotującej się cukinii (po ok. 8 min.) dorzucamy pomidora oraz odrobinę tymianku. Gotujemy przez ok. 2 min., odcedzamy i dokładnie miksujemy przy użyciu blendera. Zmiksowane warzywa łączymy z rosołem i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem i wlewamy do gotujących się w rosole warzyw. Zagotowujemy raz jeszcze. Jogurt ubijamy z żółtkiem i łączymy z wywarem z warzyw energicznie mieszając, aby nie powstały krupki. Smacznego!
Main menu
Najważniejsze artykuły
- Jak zacząć odchudzanie cz1 - nastawienie
- Jak zacząć odchudzanie cz2 - planowanie
- Jak zacząć odchudzanie cz3 - przygotowania
- Jak zacząć odchudzanie cz4 - jak wytrzymać na diecie
- Bilans energetyczny - główna zasada odchudzania
- Picie wody podczas odchudzania
- Ćwiczenia są niezbędne podczas odchudzania
- Biegam aby schudnąć
- Jak zacząć bieganie - stuprocentowa metoda na sukces
- Odchudzanie wymaga ćwiczeń aerobowych i anaerobowych
- Dlaczego notatnik pomaga w odchudzaniu
- Oto dlaczego trzeba jeść często i mało
- Sen jest niezbędny podczas odchudzania
- Co zrobić gdy dałeś plamę w odchudzaniu
- 100 powodów żeby schudnąć
Komentarze
Komentuj