Zupy - Kremy

Zupy - Kremy

Zupy kremy to proste w przygotowaniu i sycące zupy. Można je podawać w zwykłych talerzach lub ładnych półmiskach czy pucharkach, dzięki czemu zachęcająco i kolorowo wyglądają. Kojarzą się z wiosną i latem, ale nadają się na każdą porę roku.

Krem selerowy:

Składniki na jedną osobę:

  • Ćwierć średniego selera
  • Ćwierć małej pietruszki
  • Ćwierć małej cebuli
  • 2/3 szklanki rosołu
  • Łyżeczka zimnego mleka
  • Połowa żółtka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • Łyżeczka utartego żółtego sera
  • Pieprz, sól

Obrany i pokrojony w plastry seler i pietruszkę gotujemy wraz z cebulą do miękkości w wodzie, z dodatkiem soli i pieprzu. Woda powinna zakrywać warzywa. Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy jogurt połączony z żółtkiem i mlekiem. Zupę podajemy gorącą i posypujemy startym serem.

Krem z brukselki:

Składniki:

  • 110g brukselki
  • 2/3 szklanki rosołu lub esencjonalnego wywaru z warzyw
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru (gęstego)
  • Łyżeczka zimnego mleka
  • Cukier, sól, biały pieprz, szczypta bazylii (lub innej przyprawy ziołowej)

Obmytą brukselkę gotujemy bez przykrycia przez ok. 15 min w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (woda ma zaledwie przykrywać brukselkę). Ugotowaną i odcedzoną brukselkę miksujemy, łączymy z rosołem. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą ziół. Łączymy z jogurtem zmieszanym z mlekiem, energicznie mieszając, aby nie porobiły się krupki. Podajemy z grzankami z chleba.

Krem z młodych warzyw:

Składniki:

  • Dwa szparagi
  • 1/6 małego kalafiora
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 1/3 marchewki
  • 1/6 małego selera
  • 1/6 białej części pora
  • Dwie łyżki rozdrobnionej fasolki szparagowej
  • Dwa liście szpinaku bez łodygi
  • 150 ml rosołu
  • 1/4 szklanki gęstego jogurtu
  • Pół żółtka
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Biały pieprz, sól
  • Łyżeczka drobno posiekanego koperku

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki  i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i czekamy, aż się zeszklą, następnie podlewamy rosołem i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Ugotowane warzywa wraz z rosołem miksujemy blenderem. Jogurt ubijamy z żółtkiem, łączymy z warzywami i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na palnik i zagotowujemy uważnie mieszając, aby zupa nie przywarła. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Krem z pieczarek:

Składniki:

  • 2/3 szklanki esencjonalnego rosołu lub wywaru z warzyw
  • Pół ziemniaka
  • ¼ większej cebuli
  • 100 g pieczarek
  • Łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • Sól, biały pieprz

Ziemniaka drobno gotujemy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i również drobno siekamy. Cebulę i pieczarki wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy ok. 10 min. często mieszając, nie dopuszczając do zrumienienia. Miękkie warzywa razem miksujemy. Łączymy z rosołem, mieszamy dokładnie i gotujemy przez około 3 min. na małym ogniu.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy z gęstym jogurtem, energicznie mieszając.

Krem z cukinii:

Składniki:

  • 1/6 dużej cukinii
  • Pół średniego pomidora
  • 150 ml esencjonalnego rosołu
  • Łyżeczka oliwy
  • Łyżeczka zimnego mleka
  • Szczypta mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • Ćwierć żółtka
  • Sól, pieprz, tymianek, odrobina jarzynki

Cukinie obieramy i pozbawiamy miąższu. Następnie kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą osoloną wodą, z odrobiną jarzynki (woda ma zaledwie zakrywać cukinię). Gotujemy przez ok. 10 min. pod przykryciem. Pomidora obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek, podsmażamy na oliwie, aż się rozpruży. Do gotującej się cukinii (po ok. 8 min.) dorzucamy pomidora oraz odrobinę tymianku. Gotujemy przez ok. 2 min., odcedzamy i dokładnie miksujemy przy użyciu blendera. Zmiksowane warzywa łączymy z rosołem i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem i wlewamy do gotujących się w rosole warzyw. Zagotowujemy raz jeszcze. Jogurt ubijamy z żółtkiem i łączymy z wywarem z warzyw energicznie mieszając, aby nie powstały krupki. Smacznego!

Komentarze

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.