Alternatywy smażenia - Gotowanie.
W kolejnym artykule z serii ‘Alternatywy smażenia’ chciałabym poruszyć temat gotowania tradycyjnego oraz opisać możliwość zastąpienia tłuszczu wodą...
Gotowanie tradycyjne
Metoda gotowania tradycyjnego jest najczęściej stosowana. Wynika to chyba głównie z faktu częstego gotowania zup, gdyż jeżeli o drugie dania chodzi, z pewnością prym wiedzie smażenie.
Potrawa gotowana jest łatwostrawna, co jest dużym plusem podczas odchudzania czy stosowania diet wynikających z różnych problemów zdrowotnych. Jednak jak każdy z nas wie, podczas gotowania duża część składników odżywczych ulega wypłukiwaniu – przenika do wody. Potrawy przyrządzane tą metodą wymagają dość długiego czasu. Dlatego też, aby jak najbardziej ograniczać wypłukiwanie wartościowych składników dobierajmy jak najlepiej czas, nie dopuszczajmy do rozgotowywania produktów. Pozwoli to odżywiać nam się w miarę zdrowo. Jednak osoby, którym naprawdę zależy na zdrowym odżywianiu, zachęcam do innych technik gotowania – opisanego już gotowania na parze oraz np. do gotowania pod ciśnieniem, które opiszę w niedługiej przyszłości.
Jak zastąpić tłuszcz wodą?
Bardzo często, gdy przygotowujemy jakieś danie trzeba coś podsmażyć… zazwyczaj podsmażamy cebulę, zanim ją do czegoś dodamy, w ten sposób zaczynamy także przygotowywanie sosu. Niestety, zdajemy sobie sprawę, że podczas odchudzania smażenie na tłuszczu jest niewskazane, dlatego rezygnujemy z przyrządzania wielu smacznych potraw, gdyż nie łatwo jest odnaleźć alternatywę dla wspomnianego podsmażania. Dlatego też, chciałam bym zachęcić do obchodzenia tego problemu inaczej, by życie na diecie było smaczniejsze i żeby łatwiej nam było wytrwać.
Oczywiście możemy podsmażać bez tłuszczu, co także jest znacznie bardziej korzystne niż smażenie z jego dodatkiem. Można jednak zrobić to również z użyciem niewielkiej ilości wody. W ten sposób nie musimy rezygnować z niektórych ciekawych potraw, które wymagają „zeszklonej” cebulki czy czosnku.
Ja też czasem wykorzystuje taki trik z wodą. Opiszę więc jedną potrawę, która tak przygotowana jest lekka, bardzo smaczna i można ją jeść podczas odchudzania.
Cukinia w pomidorowym sosie.
Obraną i pozbawioną miąższu młodą cukinię pokroić na 4 części. Wrzucić do gotującej się wody. Dodać odrobinę cukru i soli. Gotować bez przykrycia ok. 5 - 7 minut (w zależności od wielkości warzyw).
Po ugotowaniu, warzywa (ważne aby nie były rozgotowane) odstawić do wystygnięcia w wodzie, w której się gotowały. W międzyczasie należy przygotować sos pomidorowy. Na rozgrzaną patelnię lub do garnka wlać odrobinę wody (zamiast oliwy czy oleju) wrzucić drobno posiekaną cebulkę i czosnek (2 cebule i 2 ząbki czosnku). Poddusić na wodzie przez kilka minut aż cebula zmięknie. Następnie należy dodać 4 duże rozdrobnione pomidory (można je zastąpić pomidorami z puszki), 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub ketchupu) oraz łyżeczkę musztardy. Dodać przyprawy – liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, cukier.
Wszystko zalać ½ szklanki wody. Dusić na średnim ogniu przez około 15 minut często mieszając. Następnie sos przecieramy przez sitko i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na talerzu rozkładamy odsączoną cukinie, polewamy gorącym sosem i oprószamy zieleniną. Smacznego!
Main menu
Najważniejsze artykuły
- Jak zacząć odchudzanie cz1 - nastawienie
- Jak zacząć odchudzanie cz2 - planowanie
- Jak zacząć odchudzanie cz3 - przygotowania
- Jak zacząć odchudzanie cz4 - jak wytrzymać na diecie
- Bilans energetyczny - główna zasada odchudzania
- Picie wody podczas odchudzania
- Ćwiczenia są niezbędne podczas odchudzania
- Biegam aby schudnąć
- Jak zacząć bieganie - stuprocentowa metoda na sukces
- Odchudzanie wymaga ćwiczeń aerobowych i anaerobowych
- Dlaczego notatnik pomaga w odchudzaniu
- Oto dlaczego trzeba jeść często i mało
- Sen jest niezbędny podczas odchudzania
- Co zrobić gdy dałeś plamę w odchudzaniu
- 100 powodów żeby schudnąć
Komentarze
Komentuj