Lekkie zupy – chłodniki

Lekkie zupy – chłodniki

Chłodnik letni:

  • 200-250ml maślanki (ważne, aby nie była zbyt rzadka)
  • 1 ogórek świeży
  • kilka rzodkiewek
  • pół ząbka czosnku
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła

Obranego ze skórki ogórka wraz z rzodkiewką ucieramy na tarce z dużymi otworami. Jajko kroimy na drobne części i układamy na talerzu. Zimną maślankę łączymy w ogórkiem, rzodkiewką, zieleniną i przyprawami. Zalewamy chłodnikiem jajka.

Chłodnik ze szparagami:

  • 150ml maślanki
  • 150ml gęstego jogurtu
  • ¼ pęczka młodych szparagów
  • pół świeżego ogórka
  • plasterek chudej szynki
  • pół jajka ugotowanego na twardo
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Szparagi gotujemy aż będą miękkie i kroimy na paski długości ok. 1cm. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę podobnie – też w kostkę. Jajko kroimy na drobne części. Wszystkie składniki mieszamy z koperkiem i oprószamy solą. Odstawiamy na 5 minut do lodówki aż wszystkie składniki przejdą smakiem. W tym czasie zimną maślankę dokładnie mieszamy z gęstym jogurtem. Następnie warzywa zalewamy wymieszanym z maślanką jogurtem.

Chłodnik wiejski:

  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki jogurtu
  • 5 dag białego odciśniętego sera twarogowego
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanych liści szczawiu bez łodygi
  • 2 rzodkiewki
  • sól, pieprz

Maślankę dokładnie mieszamy z jogurtem i odstawiamy do lodówki. Rzodkiewkę ucieramy na tarce z grubymi oczkami. Ser kruszymy na dno talerza. Do sera dodajemy posiekane liście szczawiu, koperek, szczypiorek oraz startą rzodkiewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy zimną mieszanką maślanki i jogurtu.

Chłodnik z botwinki:

  • pół szklanki kefiru
  • pół szklanki gęstego jogurtu
  • pół świeżego ogórka
  • kilka liści botwinki wraz z łodyżkami
  • pół jajka ugotowanego na twardo
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka posiekanego koperku
  • cukier, sól, biały pieprz

Botwinkę myjemy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę cukru. Gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka. Następnie odstawiamy do ostudzenia wraz z wodą. Ucieramy na tarce z dużymi oczkami obranego i pozbawionego pestek ogórka. Kefir dokładnie mieszamy z jogurtem i łączymy z utartym ogórkiem, koperkiem oraz botwinką z wodą, w której się gotowała. Wszystko mieszamy delikatnie i doprawiamy do smaku. Jajko kroimy i układamy na talerzu. Zalewamy chłodnikiem.

Chłodnik z filetem z kurczaka:

  • szklanka maślanki
  • ćwierć szklanki jogurtu greckiego (jest kwaśny i gęsty)
  • połowa pomidora
  • połowa średniego ogórka
  • ¼ filetu z kurczaka
  • pół jajka ugotowanego na twardo
  • łyżka posiekanego szczypiorku, pietruszki oraz koperku
  • sól, pieprz, czosnek

Filet z kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami oraz czosnkiem. Dokładnie mieszamy oraz odstawiamy do lodówki na 20 min. Następnie pieczemy mięso w folii. Pomidory i ogórki obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Ogórka ucieramy na tarce oraz odsączamy. Dodajemy pokrojone w półplasterki jajko. Wszystkie składniki mieszamy z zieleniną oraz ostudzonym po pieczeniu filetem z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy jogurtem wymieszanym z maślanką.

Chłodnik z pomidorami:

  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • pół szklanki soku pomidorowego (najlepiej świeżo zrobionego)
  • 1 pomidor
  • pół średniego ogórka
  • pół ząbka czosnku
  • pół małej cebuli
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • biały pieprz, sól, cukier, tymianek

Cebulę obieramy i siekamy, a następnie zalewamy wrzątkiem na sicie tak aby zmiękła i studzimy. Pomidora i ogórka obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Jogurt mieszamy z sokiem pomidorowym lekko ubijając. Mieszamy ze wszystkimi składnikami i doprawiamy. Podajemy zimny. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami.

Chłodnik serowy:

  • pół opakowania serka wiejskiego
  • 200ml kefiru
  • pół ogórka
  • 1 cebulka ze szczypiorem
  • 4 rzodkiewki
  • łyżka posiekanego koperku
  • pół ząbka czosnku
  • pieprz, sól

Ogórka (obranego) i rzodkiewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami i odsączamy.  Szczypiorek z cebulką oraz czosnek drobno siekamy. Serek mieszamy z kefirem. Dodajemy czosnek, ogórka, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Można podawać z młodymi ziemniaczkami.

Gazpacho:

  • 1 mała kromka białego chleba
  • pół cebuli
  • pół ząbka czosnku
  • 60g świeżego ogórka
  • 100g pomidorów
  • pół papryki
  • 150ml soku pomidorowego
  • 100ml zimnego bulionu warzywnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Od chleba odkrajamy skórkę. Miąższ kroimy w drobną kostkę i moczymy w łyżce zimnej wody, po czym starannie odciskamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na później odkładamy łyżeczkę posiekanej cebuli. Pozostałą cebulę i czosnek mieszamy z chlebem i dokładnie miksujemy. Pomidora pozbawiamy skórki oraz szypułki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Ogórka dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i drobno siekamy. Odrobinę ogórka i papryki pozostawiamy do dekoracji, a resztę dodajemy do zmiksowanego z cebulą chleba. Wszystko miksujemy z sokiem pomidorowym, sokiem z cytryny, bulionem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem zupę mieszamy z ok. 100ml lodowatej wody i dekorujemy pozostawionymi cebulą, papryką oraz ogórkiem.

Smacznego!

Komentarze

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.