Lekkie zupy – chłodniki
Chłodnik letni:
- 200-250ml maślanki (ważne, aby nie była zbyt rzadka)
- 1 ogórek świeży
- kilka rzodkiewek
- pół ząbka czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 jajko ugotowane na twardo
- sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła
Obranego ze skórki ogórka wraz z rzodkiewką ucieramy na tarce z dużymi otworami. Jajko kroimy na drobne części i układamy na talerzu. Zimną maślankę łączymy w ogórkiem, rzodkiewką, zieleniną i przyprawami. Zalewamy chłodnikiem jajka.
Chłodnik ze szparagami:
- 150ml maślanki
- 150ml gęstego jogurtu
- ¼ pęczka młodych szparagów
- pół świeżego ogórka
- plasterek chudej szynki
- pół jajka ugotowanego na twardo
- łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Szparagi gotujemy aż będą miękkie i kroimy na paski długości ok. 1cm. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę podobnie – też w kostkę. Jajko kroimy na drobne części. Wszystkie składniki mieszamy z koperkiem i oprószamy solą. Odstawiamy na 5 minut do lodówki aż wszystkie składniki przejdą smakiem. W tym czasie zimną maślankę dokładnie mieszamy z gęstym jogurtem. Następnie warzywa zalewamy wymieszanym z maślanką jogurtem.
Chłodnik wiejski:
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki jogurtu
- 5 dag białego odciśniętego sera twarogowego
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanych liści szczawiu bez łodygi
- 2 rzodkiewki
- sól, pieprz
Maślankę dokładnie mieszamy z jogurtem i odstawiamy do lodówki. Rzodkiewkę ucieramy na tarce z grubymi oczkami. Ser kruszymy na dno talerza. Do sera dodajemy posiekane liście szczawiu, koperek, szczypiorek oraz startą rzodkiewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy zimną mieszanką maślanki i jogurtu.
Chłodnik z botwinki:
- pół szklanki kefiru
- pół szklanki gęstego jogurtu
- pół świeżego ogórka
- kilka liści botwinki wraz z łodyżkami
- pół jajka ugotowanego na twardo
- łyżka soku z cytryny
- łyżka posiekanego koperku
- cukier, sól, biały pieprz
Botwinkę myjemy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę cukru. Gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka. Następnie odstawiamy do ostudzenia wraz z wodą. Ucieramy na tarce z dużymi oczkami obranego i pozbawionego pestek ogórka. Kefir dokładnie mieszamy z jogurtem i łączymy z utartym ogórkiem, koperkiem oraz botwinką z wodą, w której się gotowała. Wszystko mieszamy delikatnie i doprawiamy do smaku. Jajko kroimy i układamy na talerzu. Zalewamy chłodnikiem.
Chłodnik z filetem z kurczaka:
- szklanka maślanki
- ćwierć szklanki jogurtu greckiego (jest kwaśny i gęsty)
- połowa pomidora
- połowa średniego ogórka
- ¼ filetu z kurczaka
- pół jajka ugotowanego na twardo
- łyżka posiekanego szczypiorku, pietruszki oraz koperku
- sól, pieprz, czosnek
Filet z kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami oraz czosnkiem. Dokładnie mieszamy oraz odstawiamy do lodówki na 20 min. Następnie pieczemy mięso w folii. Pomidory i ogórki obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Ogórka ucieramy na tarce oraz odsączamy. Dodajemy pokrojone w półplasterki jajko. Wszystkie składniki mieszamy z zieleniną oraz ostudzonym po pieczeniu filetem z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy jogurtem wymieszanym z maślanką.
Chłodnik z pomidorami:
- pół szklanki jogurtu greckiego
- pół szklanki soku pomidorowego (najlepiej świeżo zrobionego)
- 1 pomidor
- pół średniego ogórka
- pół ząbka czosnku
- pół małej cebuli
- łyżeczka posiekanego koperku
- biały pieprz, sól, cukier, tymianek
Cebulę obieramy i siekamy, a następnie zalewamy wrzątkiem na sicie tak aby zmiękła i studzimy. Pomidora i ogórka obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Jogurt mieszamy z sokiem pomidorowym lekko ubijając. Mieszamy ze wszystkimi składnikami i doprawiamy. Podajemy zimny. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami.
Chłodnik serowy:
- pół opakowania serka wiejskiego
- 200ml kefiru
- pół ogórka
- 1 cebulka ze szczypiorem
- 4 rzodkiewki
- łyżka posiekanego koperku
- pół ząbka czosnku
- pieprz, sól
Ogórka (obranego) i rzodkiewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami i odsączamy. Szczypiorek z cebulką oraz czosnek drobno siekamy. Serek mieszamy z kefirem. Dodajemy czosnek, ogórka, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Można podawać z młodymi ziemniaczkami.
Gazpacho:
- 1 mała kromka białego chleba
- pół cebuli
- pół ząbka czosnku
- 60g świeżego ogórka
- 100g pomidorów
- pół papryki
- 150ml soku pomidorowego
- 100ml zimnego bulionu warzywnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Od chleba odkrajamy skórkę. Miąższ kroimy w drobną kostkę i moczymy w łyżce zimnej wody, po czym starannie odciskamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na później odkładamy łyżeczkę posiekanej cebuli. Pozostałą cebulę i czosnek mieszamy z chlebem i dokładnie miksujemy. Pomidora pozbawiamy skórki oraz szypułki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Ogórka dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i drobno siekamy. Odrobinę ogórka i papryki pozostawiamy do dekoracji, a resztę dodajemy do zmiksowanego z cebulą chleba. Wszystko miksujemy z sokiem pomidorowym, sokiem z cytryny, bulionem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem zupę mieszamy z ok. 100ml lodowatej wody i dekorujemy pozostawionymi cebulą, papryką oraz ogórkiem.
Smacznego!
Main menu
Najważniejsze artykuły
- Jak zacząć odchudzanie cz1 - nastawienie
- Jak zacząć odchudzanie cz2 - planowanie
- Jak zacząć odchudzanie cz3 - przygotowania
- Jak zacząć odchudzanie cz4 - jak wytrzymać na diecie
- Bilans energetyczny - główna zasada odchudzania
- Picie wody podczas odchudzania
- Ćwiczenia są niezbędne podczas odchudzania
- Biegam aby schudnąć
- Jak zacząć bieganie - stuprocentowa metoda na sukces
- Odchudzanie wymaga ćwiczeń aerobowych i anaerobowych
- Dlaczego notatnik pomaga w odchudzaniu
- Oto dlaczego trzeba jeść często i mało
- Sen jest niezbędny podczas odchudzania
- Co zrobić gdy dałeś plamę w odchudzaniu
- 100 powodów żeby schudnąć
Komentarze
Komentuj