a i kilka przepisów:)
Autor
Ryba zapiekana z papryka
Składniki na 4 porcje:
• 600 g filetów z morszczuka
 • 200 g pieczarek
 • 200 g zielonej lub żółtej papryki
 • 200 g pomidorów
 • przyprawa do ryb
Przygotowanie:
Rybę pokroić, posypać przyprawą, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu ogniotrwałym, na warzywach ułożyć porcje ryby i plastry pomidorów. Naczynie ogniotrwałe przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 min.
porcja 300g - 139 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kotlet z ryby z ziemniakami
Składniki:
- 25g marchwi
 - 10g selera
 - 10g pietruszki
 - 50g fileta z dorsza
 - 100g ziemniaków
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżeczka platkow owsianych
 - natka pietruszki
 - 1/2 białka
 - 1/2 łyżeczki otrąb
 - bazylia
 - sól
Przygotowanie:
 Włoszczyzne pokroić w plastry i przełożyć do garnka. Ułożyc na niej filet, podlac wodą i dusic pod przykryciem. Ziemniaki ugotować i przepuścic przez praskę, zymieszać je z sokiem z cytryny i bazylią. Ugotowana rybę wyjąc z wywaru, osączyć, rozdrobnić i wymieszać z ziemniakami i płatkami owsianymi.
 Uformować kotlety. Panierować w białku i otrębach. Smażyc bez tłuszczu. Posypać posiekana natką pietruszki.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZUPA Z RUKOLI (199 kcal, 13g białka, 13g tłuszczu, 5g węglowodanów)
 składniki:
 - 20g cebuli
 - 1 łyżeczka odtłuszczonego masła
 - 60g rukoli
 - 80g twarożku ziołowego
 - 180 ml bulionu warzywnego
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - sól, pieprz
 - 1 plasterek kiełbasy salami
 wykonanie:
 1. Cebule obrać i posiekać. Na patelni teflonowej roztopic masło, włożyć cebulę i zeszklić. Rukole oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Kilka paseczków odłozyć, resztę dodać do cebuli
 2. Warzywa dusić ok. 2 minut, dodac twarożek i rozpuścić, stale mieszając. Wlac bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyc ogień i gotowac ok. 4 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
 3. Plasterek salami pokroic w paseczki, włożyć na rozgrzaną sucha patelnię teflonową i zrumienić. Razem z odłozoną rukolą dodac do gorącej zupy
 200 kcal-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MAKARON Z SOSEM (171 kcal, 5g białka, 0.5g tłuszczu, 34g węglowodanów)
 składniki:
 - 60g pomidora
 - 20g cebuli
 - 1 ząbek czosnku
 - sól, pieprz
 - szczypta chili
 - 40g spaghetti
 wykonanie:
 1. Pomidor umyć, przekroić na pół, usunąc pestki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroic w drobna kosteczkę.
 2. Teflonowa patelnię rozgrzać i zeszklic na niej cebule z czosnkiem. Dodać pokrojony pomidor i dusić ok. 5 minut, stale mieszając. Sos doprawić do smaku sola, pieprzem i chili
 3. Osoloną wode doprowadzić do wrzenia, włożyć spaghetti i ugotować al dente (ok. 8 minut). Makaron wlac na sito i dokładnie osączyć. Wylac je na patelnie z sosem i wymieszać. Danie mozna udekorować listkami bazylii
 200 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROLADKI Z CUKINII (200 kcal, 13g białka, 10g tłuszczu, 15g węglowodanów)
 składniki:
 - 30g jogurtu
 - 1 łyżeczka ostrej musztardy
 - papryka w proszku
 - sól
 - 1 łyżeczka szczypiorku
 - 60g cukinii
 - 20g szynki
 - 15g grissini
 - 30g pomidorów koktajlowych
 - 1 łyżeczka oleju
 wykonanie:
 1. Jogurt wymieszać z musztardą. Dip doprawic papryką i solą, wymieszac z posiekanym szczypiorkiem.
 2. Cukinię oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na 6 cienkich plastrów. Ser i szynkę pokroić na 3 paski. Grissini (grube paluszki) podzielić na 3 kawałki. Na 3 plastrach cukinii połozyć po 1 kawałku szynki i grissini, zwinąć i spiąć wykałaczkami
 3. Pomidorki umyć, przekroic na pół, razem z pokrojonym serem wyłozyć na pozostałe plastry cukinii. Zwinąć i spiąć.
 4. Na patelni teflonowej rozgrzac olej, włozyć roladki i obsmażyć. Podac z dipem jogurtowym
 200 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
INDYK Z SALSĄ (191 kcal, 22g białka, 6g tłuszczu, 10g węglowodanów)
 składniki:
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka oregano
 - 1 łyżeczka papryki
 - sól, pieprz
 - 1 łyżeczka oliwy
 - kotlet z indyka (80g)
 - 100g pomidora
 - 30g czerwonej cebuli
 - 1 zielona pepperoni
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 wykonanie:
 1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oregano, papryka w proszku, sola i oliwą. Kotlet opłukać, osuszyć i pokroic na kawałki. Mięso posmarowane przygotowaną marynatą, odstawic na 15 minut.
 2. Pomidor oczyścić, umyć, pokroic w ćwiartki, po usunięciu pestek pokroic w mała kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryczke pepperoni umyć, naciąć, po usunięciu pestek pokroic w kostkę.
 3. Pomidor wymieszać z cebulą, pepperoni i sokiem z cytryny, sos doprawic sola i pieprzem. Patelnię teflonową rozgrzać, włozyc mięso i smażyć na złocistobrązowo, ok. 3 minut z każdej strony. Podać z salsą
200 kcal-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SAŁATKA OWOCOWA kcal, 4g białka, 8 g tłuszczu, 5g węglowodanów)
 składniki:
 - 60g batawii
 - 20g rukoli
 - 1 pomarańcza
 - 20 g kiełków alfalfa
 - 1 łyżeczka nasion słonecznika
 - 1 łyżeczka twarożku
 - 1 łyżeczka kwaśnej smietany (10% tł)
 - 1 łyżeczka octu winnego
 - 1 łyżeczka oleju
 - sól, pieprz
 wykonanie:
 1. Batawię i rukolę oczyścić, umyć i osuszyć. Listki porozrywać na kawałki. Pomarańczę obrać, nastęnie wyfiletować nad miseczką, wyciekający sok zachować. Z resztek miąższu wycisnąć sok.
 2. Kiełki opłukać i osączyć, razem z listkami rukoli i batawii i cząstkami pomarańczy przełożyć do miski, delikatnie wymieszać. Słonecznik wsypać na suchą teflonową patelnię i krótko prażyć
 3. Twarożek wymieszać ze śmietaną, octem, olejem i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Przygotowany dressing doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę skropić sosem i posypać słonecznikiem
 100 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MINESTRONE (100 kcal, 6g białka, 3g tłuszczu, 13g węglowodanów)
 składniki:
 - 30g ziemniaka
 - 50g pora
 - 30g cukinii
 - 20g marchwii
 - 20 g fenkułu
 - 50g pomidora
 - 30g cebuli
 - 1 łyżeczka oleju
 - 200 ml bulionu
 - sól, pieprz
 - natka pietruszki
 - 10g startego parmezanu
 wykonanie:
 1. Ziemniak obrać, umyc i pokroić w kostkę. Por, cukinię i fenkuł (koper włoski) dokładnie oczyścić, umyć i też pokroic w kostkę. Pomidor naciąć na krzyż, sparzyć, przelać zimna wodą i obrać ze skórki. Miąższ pokroic w kostkę
 2. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni teflonowej rozgrzać olej i zeszklic na nim cebulę. Dodac pot, cukinię, marchewke i fenkuł, krótko dusić. Wlać bulion, dodać pomidory i ziemniaki, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Minestrone doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupe posypać posiekaną natka pietruszki i startym parmezanem
 100 kcal-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POMIDORY Z SOSEM (93 kcal, 4g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów)
 składniki:
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 - 200g dojrzałych pomidorów
 - sól, czarny pieprz
 - 1 łyżeczka octu winnego
 - 1 łyżeczka oliwy
 wykonanie:
 1. Pietruszkę opłukać pod bieżąca wodą i dokładnie osuszyć. Listki oderwać od gałązek i posiekać.
 2. Pomidory umyć i pokroic w plastry, ułożyć na talerzu, posypac odrobiną soli i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem
 3. Ocet dokładnie wymieszać z oliwą, skropić pomidory, posypać natką pietruszki
 By potrawa miała bardziej włoski smak mozna użyc octu balsamico zamias winnego i bazylii zamiast natki
 100 kcal-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MARCHEW Z DIPEM (100 kcal, 3g białka, 5 g tłuszczu, 9g węglowodanów)
 składniki:
 - 100g marchwi
 - 1 łyżeczka oleju z kiełków
 - sól, pieprz
 - 50g jogurtu (1,5% tł)
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1/2 ząbka czosnnku
 - sos worcester
 wykonanie:
 1. Natkę marchewki odkroić, pozostawiająć niewielki kawałek. Warzywo obrac i umyć
 2. Na teflonowej patelni rozgrzac olej. Marchewki włożyć na tłuszcz, dusic ok 8 min. Pikantnie doprawić sola i pieprzem
 3. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Czosnek obrać, zmieżdżyć i dodac do jogurtu. Dip doprawić kilkoma kroplami sosu worcester.
 4. Marchewki wyjąc z patelni, gorący olej dodać do dipu jogutrtowego. Podawać z dipem
 100 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka z kurczakiem wędzonym i ananasem
Składniki: 200 g nóżki lub piersi kurczaka wędzonego (bez skórki), 2 – 3 łyżki rodzynek, Kilka plasterków ananasa z puszki (w zalewie), Pół torebki ryżu, 3 łyzki kukurydzy, 2 łyżki zalewy najlepiej ananasa, 2 - 3 łyżki śmietany (najlepiej light), Płaska łyżka majonezu, Sól, Pieprz. Mięsko pokroić w kawałeczki, rodzynki sparzyć, pokroić ananasa (ilość wg uznania), dodać wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, dodać odsączoną kukurydzę. Z zalewy, śmietany i majonezu zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sałatką, którą następnie należy wstawić do lodówki. Można zmienić proporcje składników wg upodobań np. dodać mniej lub więcej kurczaka, więcej lub mniej ryżu. Sporządzając sos można zrezygnować z majonezu lub ograniczyć śmietanę. Najlepiej robi się na tzw. oko. Tę sałatkę można potraktować jak danie obiadowe lub kolację. Porcja ma ok. 268 kalorii.
268kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pyszne woreczki
Składniki (ciasto):
2-3 szkl. mąki
 1 szk. mleka
 woda (do rozcieczenia ciasta)
 1-2 jajka
 1 łyzeczka sody i proszku do pieczenia
 ok.3/4 szklanki rozmrozonego szpinaku
Przygotowanie:
Zrobić ciasto na naleśniki, wymiksować, dodać szpinak i dokładnie wymieszać, upiec na teflonowej patelni lub na zwyklej z odrobinia oliwy z oliwek cienkie placki
Skladniki (nadzienie):
 sredni kabaczek lub dynia
 smietana kremowka(mozna dodać cos mniej kalorycznego np jogurt)
 1 dluga pora
Przygotowanie:
 Dynie lub kabaczek obrac i pokroić w kosteczke, ugotowac w wodzie; odsaczyc dokładnie, do gotujacej sie smiatanki wsypać dynie, doprawic do smaku (cynamonem, pieprzem, sola-co wam pasuje;) tylko nie przesadzmy z niezdrowa sola)
 ...por dokładnie umyć pokroić w cieńkie paseczk i sparzyc goraca woda i...
 zielony naleśniczek ulozyc w miseczce,na srodek nalewac nasz sos i skladać w woreczek po czym delikatnie zwiazać pora.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Włoska sałatka makaronowa
* makaron (najlepiej kolanka, krótkie rurek lub świderki),
 * 4 łodygi selera naciowego,
 * 2 strąki papryki konserwowej,
 * po 5-10 zielonych i czarnych oliwek bez pestek( w zależności od upodobań),
 * 2 nieduże pomidory,
 szczypiorek,
 * łyżeczka suszonej bazylii,
 * 2 łyżki octu winnego,
 * 2 ząbki czosnku, 4-6 łyżek jogurtu 0%tł
 * pieprz, sól
Seler, szczypior, pomidory, paprykę i oliwki kroimy. Dodajemy ugotowany makaron. Z jogurtu, octu, bazylii, soli i pieprzu przyrządzamy sos, polewamy nim sałatkę i zostawiamy na godzinę, żeby się „przegryzło”. Jak ktoś lubi "włoskie klimaty" to naprawdę pycha :) Uprzedzam że trochę ostra z racji czosnku, ale bez niego sie nie da, bo to nie będzie ta sałatka. Wychodzi naprawdę duuuuża porcja więc starczy na kilka razy. Kaloryczność- od 500 w górę w zalezności od ilości makaronu. Sałatka zgodna z Montim, wówczas makaron robimy al dente.
ok. 500kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Leczo
papryka
 pomidory
 marchewka
 pierś z kurczaka zgrillowana
 przyprawy
Wszystko pokroić w kosteczkę. Najpierw ugotować marchewkę w małej ilości wody, dodać paprykę, potem pomidorki (bez skóry); potem dodać kurczaka i posolić, można dodać paprykę sproszkowaną i inne zioła do smaku; BARDZO MAŁO KALORII
40 DKG - TYLKO 150 KCAL
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zupa cebulowa
-1.5l wywaru z listy naszych przepisów
 -4 duże cebule
 -1/2ł cukru
 -mała marchewka z wywaru, dla koloru...
 -2l.laurowe, 3z.ziela angielskiego
 -siekana natka pietruszki lub szczypiorek
 -przyprawy wg. uznania: słodka papryka, curry, imbir, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie.
 Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, posypać cukrem, dodać listek i zielę, podsmażyć na 1ł oleju na rumiano, zalać wywarem, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i przyprawy. Posypać zielonym i... już! Kalorii ma to ok. 30 na talerz, więc spokojnie można posypać parmezanem (1ł ma ok. 30 kcal), lub żółtym serem- i zjeść z dwoma grzankami z grachama (2 grzanki po ok. 25g mają ok. 96kcal). Ja mam to dzisiaj na obiad!
 156 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zupa pieczarkowa.
Składniki dla 4 osób:
• 500 g pieczarek
 • 2 selery naciowe
 • 3 średnie cebule
 • 4 szklanki rosołu
 • 1 pęczek szczypiorku
 • 1 ząbek czosnku
 • 2 łyżki masła lub margaryny
 • 1 łyżka wiśniówki
 • sól
 • biały pieprz
 • odrobina sosu sojowego
Przygotowanie:
 Obrać czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Oczyścić i umyć selery, pokroić na kawałki. Oczyścić i umyć pieczarki. Osiem pieczarek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić na ćwiartki.
 Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić pieczarki, selery, czosnek i cebulę, przez chwilę dusić razem. Wlać rosół, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.
 Gotować zupę na małym ogniu pół godziny, a następnie doprawić 2 łyżkami wiśniówki. Zdjąć garnek z ognia, odstawić pod przykryciem na pół godziny. Przecedzić zupę przez gęste sitko do drugiego garnka, krótko zagotować. Pozostałe pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podgrzać w zupie. Opłukać i osuszyć szczypiorek, drobno pokroić. Rozlać zupę do czterech filiżanek, posypać szczypiorkiem bezpośrednio przed podaniem na stół.
 Najlepiej smakuje ze świeżym białym pieczywem, np. bagietkami.
 porcja 80 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto pyszne light !
10 dkg masła,2 szklanki mąki tortowej,4 jaja,łyżka cukru pudru,2 łyżki jogurtu naturalnego,proszek do pieczenia,cukier waniliowy lub aromat,mielone orzechy.
Masło utrzeć z żółtkiem i jogurtem oraz cukrem pudrem,ubić pianę z białek,połączyćwszystko i dodać cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i orzechy.Dokładnie wyrobićna jednolitą lejącą masę i przelaćdo formy na keks.Piec ok 50 minut na rumiany kolor. smacznego !
plaster - ok.100 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pasztet z selera
0,5 kg selera
 2 średnie cebule
 0,5 kostki margaryny
 20-50 dkg pieczarek
 1/2 szklanki wody
 1/2 szklanki bułki tartej
 2 jajka
Seler gotować przez 20-30 minut. Po ostygnięciu zetrzeć na miazgę. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1/2 margaryny na złoty kolor. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na reszcie margaryny. Dodać wodę, bułkę tartą 2 żółtka i ubitą pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na małą foremkę (jak na chlebek). Piec w temperaturze 180ºC przez 1 godzinę.
 Palce lizać!
 Aha! Jeśli ktoś nie lubi gotowanego selera (ja do takich osób z pewnością należę) może śmiało z przepisu skorzystać. Smak tej potrawy daleko odbiega od smaku gotowanego selera. Kalorii nie liczyłam ale domyślam się, że jest zdecydowanie mniej niż w pasztecie z królika, kaczki czy drobiu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kotlety z ryżu z sosem brokułowym
Składniki: 1/2 szklanki ryżu, 1 jajko, 1 łyżka masła, 2 łyżki tartego sera, sól, pieprz, tarta bułka, olej, 1/2 róży brokułów, 2 łyżki naturalnego jogurtu, sok z cytryny.
 Ryż ugotować w osolonym wrzątku, przestudzić; dodać jajko i tarty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać; z ryżowej masy uformować kotlety, usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju; na patelni podrumienić tartą bułkę, zestawić, dodać masło, polać kotlety; na sos krótko ugotować brokuły, zmiksować z jogurtem, przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pasta z papryki i brokułów
Składniki: 1 strąk czerwonej papryki, 1/2 róży brokułów, liście sałaty, sól, pieprz, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, sok z cytryny. Paprykę włożyć do gorącego piekarnika, a kiedy zmięknie, zdjąć skórkę, wyjąć gniazdo nasienne, drobno pokroić albo zemleć; dodać łyżeczkę oliwy, przyprawić solą i sokiem z cytryny; brokuły ugotować, ostudzić, rozgnieść widelcem, wymieszać z oliwą, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny; na chlebie ułożyć liście sałaty, posmarować pastami.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym
- 1 duża papryka
 - warzywa - "przegląd lodówki"
 - mielona cielęcina (objętość ok. 1/3 objętości wydrążonej papryki)
 - koncentrat pomidorowy
 - musztarda do smaku
 - sól (wegeta), pieprz
 Paprykę wydrążyć. Z mielonego mięsa, warzyw (ja najczęściej daję cebulę w kostkę sparzoną w mikrofalówce, ogórki, ogórki konserwowe, ale tak na prawdę robię przegląd posiadanych warzyw i wkrawam odrobinę każdego, który jak uznam nadaje się do tego celu), musztardę (odrobinkę, dzięki temu potrawa jest ostrzejsza), odrobinę koncentratu pomidorowego, wegetę i pieprz.
 Wiem, że wiele osób nie znosi cielęciny, ale dzięki warzywom i przyprawom, to na prawdę robi się pyszne. Tak przyrządzony farsz wpycham w paprykę - musi być go na oko tyle, aby się zmieścił. Duszę paprykę w sosie złożonym z wody, wegety, pieprzu i koncentratu pomidorowego. Chwilkę, aby mięso się "ścieło", a papryka nie rozpadła.
 Pycha... I na prawdę bardzo nisko kaloryczne.
Komentarze
Dodaj komentarz
Main menu
Najważniejsze artykuły
- Jak zacząć odchudzanie cz1 - nastawienie
- Jak zacząć odchudzanie cz2 - planowanie
- Jak zacząć odchudzanie cz3 - przygotowania
- Jak zacząć odchudzanie cz4 - jak wytrzymać na diecie
- Bilans energetyczny - główna zasada odchudzania
- Picie wody podczas odchudzania
- Ćwiczenia są niezbędne podczas odchudzania
- Biegam aby schudnąć
- Jak zacząć bieganie - stuprocentowa metoda na sukces
- Odchudzanie wymaga ćwiczeń aerobowych i anaerobowych
- Dlaczego notatnik pomaga w odchudzaniu
- Oto dlaczego trzeba jeść często i mało
- Sen jest niezbędny podczas odchudzania
- Co zrobić gdy dałeś plamę w odchudzaniu
- 100 powodów żeby schudnąć












Doceniam starania dziewczyno! Dużo czasu poświęciłaś. W wolnym czasie zapoznam się teraz pędzę na sygnale mały musi mieć zmienioną pieluchę... z nowu gorączkuje...
W pożądku z Ciebie kobitka
DOCENIAM TO CO JUŻ OSIĄGNĘŁAM!!!
Ach, no i cieszę się z Tobą z powodu zrzucenia "pancerza"
DOCENIAM TO CO JUŻ OSIĄGNĘŁAM!!!