Lekkie ciasta

Lekkie ciasta

Wszelkiego rodzaju ciasta i słodycze nie są zalecane do spożywania dla osób będących na diecie. Jednak osoby, których dieta nie jest bardzo restrykcyjna lub dietę już zakończyły, raz na jakiś czas mogą osłodzić sobie dzień jedząc ciasto lub deser o zmniejszonej zawartości kalorii. W zasadzie niskokaloryczne ciasta i desery można polecić wszystkim, którzy źle czują się z myślą o nadmiarze kalorii we własnym jadłospisie.

W celu uzyskania ciasta o niższej zawartości kalorii (w tym poście skupię się przede wszystkim na ciastach o obniżonej zawartości tłuszczu) należy wybrać odpowiednie składniki.

Jakie składniki wybrać?

  • Jeżeli to możliwe, zrezygnuj z niezdrowych tłuszczów zwierzęcych, w tym masła i margaryn do pieczenia. W miarę możliwości zastąp je olejem roślinnym (pozytywny wpływ oleju rzepakowego na organizm opisałam w artykule Oliwa z oliwek i olej rzepakowy).
  • Stosuj tylko chude mleko.
  • Zamiast tłustej śmietany wybierz jogurt naturalny.
  • Zrezygnuj z cukru, użyj słodziku.
  • Słodkie dodatki, w tym czekoladę i dżem, zastępuj produktami bez cukru lub świeżymi owocami.

Przepisy

Ciasto z owocami

  • 150 g mąki
  • 130 g naturalnego jogurtu
  • 10 g cukru
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • galaretka owocowa
  • Owoce do wyboru: truskawki, porzeczki, pomarańcze, banany, maliny, poziomki, etc.

Sposób przygotowania: Zagnieć ciasto z mąki, jogurtu, cukru, oliwy, proszku do pieczenia, szczypty soli i wody. Następnie ciasto wyłóż na okrągłą blachę. Piecz w temperaturze 180°. Gdy ciasto wystygnie, ułóż na nim ulubione owoce i zalej galaretką.

Beztłuszczowe ciasto biszkoptowe

Wydaje się niemożliwe, a jednak tym ciastem możesz się cieszyć nawet będąc na diecie, ponieważ naprawdę nie zawiera tłuszczu. Najlepiej smakuje posmarowane dżemem bez cukru lub ze świeżymi owocami.

  • 4 jajka
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki ( lub 75g mąki i 25g kakao)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: Wysmaruj okrągłą formę o średnicy 20cm olejem. Piekarnik nagrzej do 180°. Dokładnie roztrzep jajka z cukrem, tak aby powstała mieszanina była puszysta, miała jednolity kolor i podwoiła objętość. Przesiej mąkę i sól przez sito. Połącz przesianą mąkę z ubitymi jajkami z cukrem. Przygotowane ciasto wlej do formy i piecz 30-35 minut. Biszkopt możesz wypełnić świeżymi owocami lub dżemem niskosłodzonym (nie za dużo, ponieważ ciasto będzie za ciężkie – zakalcowate). Na koniec udekoruj górę ciasta owocami.

Muffinki marchewkowe

12porcji

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szklanki otrębów
  • 1 szklanka mleka odtłuszczonego
  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 delikatnie ubite jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik do 200° i przygotuj papilotki i blachę do pieczenia. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą w dużej misce. W oddzielnej misce zmieszaj otręby z mlekiem i odstaw na 3 minuty. Następnie do otrębów z mlekiem wrzuć marchewkę, cukier, jajka i olej. Dodaj to wszystko do mąki. Wymieszaj wszystko tak, aby mikstura nasiąkła i była grudkowata. Później wrzuć rodzynki, wymieszaj. Nałóż ciasto do papilotek. Wypełnij je do objętości 2/3. Piecz 25 minut lub do momentu, gdy  będą złocisto-brązowe. Podawaj ciepłe.

Ciasto brzoskwiniowo-kawowe

  • 1,5 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżeczek słodziku
  • 1 jajko
  • margaryna roślinna
  • ¼ szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 szklanki odsączonych i pokrojonych brzoskwiń z puszki
  • cynamon

Sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik do 180°. Do małej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce ubij razem (na niewielkiej prędkości miksera) jajka z margaryną i słodzikiem. Dodaj mleko w proszku, wodę i wanilię. Wszystko ubijaj, aż składniki dobrze się wymieszają. Wymieszaj suche składniki, mieszaj dopóki masa będzie jednolita. Ciasto wyłóż na blachę (wielkość ok. 20x20cm) wysmarowaną tłuszczem.  Brzoskwinie równomiernie rozłóż na cieście. Oprósz cynamonem do smaku. Piecz ok. 25 minut (można sprawdzić patyczkiem). Pozostaw do wystygnięcia w foremce.

Ciasto serowe

  • ok. 450g beztłuszczowego serka kremowego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 białka
  • 85g pokruszonych herbatników
  • ¼ szklanki soku  jabłkowego

Sposób przygotowania: Wysmaruj okrągłą formę o średnicy 20cm. Do soku jabłkowego wrzuć pokruszone herbatniki. Zblenderuj. Powstałą masę wyłóż do formy, pamiętając o oblepieniu brzegów formy. Połącz wszystkie pozostałe składniki (nie ma potrzeby ubijania oddzielnie jajek). Ciasto wlej do wyłożonej formy. Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Pozostaw do całkowitego wystudzenia w formie.

Komentarze

Zrobiłam muffinki marchewkowe wg Twojego przepisu - wyszły rewelacyjnie! Dzięki yes

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.