Oliwa z oliwek i olej rzepakowy

Oliwa z oliwek i olej rzepakowy

Tłuszcz, który zapewnia zdrowie..

Dieta mieszkańców wielu krajów Europy oraz Stanów Zjednoczonych bogata jest w niezdrowe tłuszcze (nasycone kwasy tłuszczowe). Ich źródłem są głównie tłuste produkty białkowe, masło, smalec, śmietana i oczywiście żywność typu fast-food spożywane często w nadmiarze. Generalnie na co dzień dostarczamy organizmowi zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych, ale także węglowodanów prostych i ogólnie energii. Prowadzi to do coraz powszechniejszej otyłości wśród dorosłych i dzieci, rozwoju cukrzycy, chorób układu krążenia, w tym miażdżycy oraz innych problemów zdrowotnych.

Każdy zapewne słyszał o zdrowotnym działaniu diety śródziemnomorskiej. Dzięki niej mieszkańcy Europy Południowej żyją dłużej, rzadziej chorują na choroby układu krążenia i co za tym idzie umierają z powodu zawałów serca czy udarów mózgu. Jednym z podstawowych składników diety jest oliwa z oliwek.

Najlepiej spożywać tą extra vergine – nadaje się do spożywania na surowo oraz do smażenia i gotowania. Rodzaje inne niż „vergine” nadają się do spożywania tylko po poddaniu obróbce termicznej.

Oliwa z oliwek dostarcza naszemu organizmowi jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9. Szczególne znaczenie ma kwas oleinowy, którego źródłem obok oliwy jest olej rzepakowy i awokado. Ta frakcja kwasów tłuszczowych powoduje obniżanie poziomu cholesterolu LDL (czyli tzw. złego cholesterolu) i jednocześnie podwyższanie poziomu korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL. Zapobiega to odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, a więc chroni przed miażdżycą i w konsekwencji przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu. Zmniejsza także występowanie nadciśnienia tętniczego.

Oliwa z oliwek działa także korzystnie na przewód pokarmowy, może np. zapobiegać zaparciom (chroniczne zaparcia mogą być przyczyną raka jelita grubego). Wystarczy na czczo wypijać łyżkę oliwy (niektórzy polecają popić ciepłą wodą). W Polsce oliwa z oliwek może być z powodzeniem zastępowana olejem rzepakowym. Ma on podobne właściwości. Najkorzystniej jest jednak spożywać oba produkty.

Olej rzepakowy jest dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Szerzej mówiąc olej ten ma właściwą proporcję tych kwasów tłuszczowych. Zawiera także jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli część tych kwasów, które występują w oliwie z oliwek. Tak bogata zawartość i wielonienasyconych, i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych czyni olej rzepakowy o wiele bardziej wartościowym od innych rodzajów olejów.

Skład ten powoduje podobne działanie do oliwy z oliwek, tzn. pozwala utrzymać właściwy poziom cholesterolu i chroni przed zmianami miażdżycowymi.

Kwasy omega-6charakteryzuje właściwość obniżania poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Natomiast kwasy omega-3 obniżają poziom trójglicerydów, hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych, obniżają cieśnienie krwi oraz zapobiegają arytmii serca. Dodatkowo kwasy omega-3 hamują stany zapalne oraz przeciwstawiają się mutacji normalnych komórek w nowotworowe. Jednak do właściwego działania przeciwnowotworowego konieczna jest odpowiednia proporcja kwasów omega 6 do omega 3 i taką właśnie zapewnia olej rzepakowy.

Komentarze

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.