Zdrowe Dipy

Zdrowe Dipy

Często zachęcamy Was do trzymania pod ręką niskokalorycznych przekąsek, po które możecie sięgnąć za każdym razem kiedy dopadnie Was lekki głód pomiędzy posiłkami lub wieczorową porą, kiedy nie chcecie już jeść ze względu na dietę, ale uporczywe ssanie w żołądku nie daje Wam spokoju.

Najlepsze zdrowe przekąski to przede wszystkim musli z jogurtem naturalnym, batonik musli, świeże warzywa i owoce, najlepiej wcześniej obrane i pokrojone w plasterki – dzięki temu kiedy szybko chcemy coś przekąsić, sięgniemy po nie, ponieważ są już przygotowane, a nie np. po czekoladowego batonika, którego wystarczy wyciągnąć z opakowania. Nie oszukujmy się, jesteśmy raczej z natury leniwi, dlatego musimy pomagać sobie, ułatwiać odchudzanie różnymi sztuczkami, takimi jak np. czekająca na nas w lodówce tacka z plasterkami surowych warzyw i owoców, którą przygotowujemy rano i możemy po nią sięgać przez cały dzień.

Unikamy rutyny

W tym momencie każdy może zadać mi pytanie o mniej więcej takiej treści: „No dobrze, pomysł niczego sobie, faktycznie się sprawdza, ale ile można jeść surową marchewkę i plasterki jabłka?” i faktycznie będzie mieć rację. No bo ile można?

W ciągu tygodnia możemy żonglować różnymi przekąskami – raz jeść owoce, raz warzywa, raz musli itd. W ten sposób będziemy na zmianę żonglować różnymi produktami dbając o linię i nie jedząc codziennie tego samego i to jest dobre, ale...

Można jeszcze lepiej!

Po tytule tego tekstu i tak wiecie o czym mowa, więc przejdę już do sedna – jako dodatek do chrupiących marchewek możemy przygotować dipy, które urozmaicą przekąski. Dipy zazwyczaj są dość kaloryczne i nie polecamy ich nadużywania, ale są dipy, które są o wiele zdrowsze i nie posiadają wielu kalorii.

Takie dipy możemy przegotowywać bardzo często i maczać w nich swoje przekąski, a nawet wrzucać do nich musli, jeśli jogurt naturalny nam się znudzi. Świeży ogórek zamoczony w takim sosie smakuje o wiele lepiej. Dipów używać można nawet do owoców!

Kilka propozycji

Na pewno znacie wiele przepisów na zdrowe i smaczne dipy oraz sosy, które doskonale nadają się jako dodatki do przekąsek między posiłkami (zresztą taki talerz warzyw z sosem wcale nie musi służyć jako przekąska, ale również jako pełnoprawny obiad, czy kolacja).

Poniżej przedstawiamy krótką listę zdrowych i niskokalorycznych dipów:

  • Dip ze szpinaku i karczochów – szpinak, zmiksowane karczochy, niskokaloryczny jogurt naturalny lub grecki (będący świetną alternatywą dla naturalnego), łyżka śmietany, pieprz i oregano.

  • Salsa – salsa to głównie warzywa i przyprawy, a więc miks zdrowy, należy jednak pamiętać, że gotowa salsa może zawierać mniej zdrowe, sztuczne składniki i dodatkowe kalorie, których zupełnie nie potrzebujemy. Warto spróbować przygotować samemu sos salsa używając np. ostrej papryczki (która pomaga ograniczać apetyt), kukurydzy, fasoli i soku z limonki.

  • Dip fasolowy – fasola z bazylią, czosnkiem, oliwą z oliwek i odrobiną orzechów to naprawdę smaczne połączenie, wzbogacające każdą przekąskę. Ponieważ każdy rodzaj fasoli daje inny smak, warto poeksperymentować, żeby znaleźć swoje ulubione połączenie lub uniknąć rutyny smaku.

  • Dip ziołowy – jogurt naturalny lub grecki z posiekanymi cienko ziołami (takimi jakie lubisz) i dodatkiem czosnku, soli i pieprzu to jeden z najsmaczniejszych, a jednocześnie najzdrowszych dipów; bardzo popularny dip, który doskonale smakuje ze świeżymi warzywami.

  • Dip z tuńczykiem – tuńczyk w sosie własnym (nie w oleju!) wymieszany z jogurtem naturalnym, siekanymi kaparami, skórką cytryny, solą i pieprzem to zestawienie nietypowe, ale bardzo smaczne. Warte polecenia każdemu, kto szuka nowych smaków.

A Wy jakie dipy preferujecie? Macie jakieś ulubione?

Komentarze

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.