A może awokado?
Czasami warto przyjrzeć się produktom spożywczym, warzywom lub owocom, które nie są dla naszego kraju typowe - okazuje się, że możemy znaleźć dla nich przydatne i ciekawe wykorzystanie. Dzisiaj kilka słów o awokado, owocu, który nie często gości na naszych stołach.
Kilka słów o awokado
Mimo że awokado zawiera dużo tłuszczu, są to głównie tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone i uważa się, że jedzenie awokado ma dobry wpływ na serce. Tłuszcz roślinny jest zdrowszy i jeżeli na diecie brakuje tłuszczy, warto czasem sięgnąć po awokado (np. w miejsce ziemniaków). Należy zwrócić uwagę na fakt, że awokado zawiera aż 15 gram tłuszczu na 100 gram produktu, podczas gdy inne owoce zawierają ok. 1 grama tłuszczu na 100 gram produktu. Różnica jest znaczna również w przypadku ilości zawartych kalorii - awokado zawiera 160 kcal w 100 gram. Inne owoce zwierają ich od 30 kcal do 95 kcal.
W rozsądnych ilościach owoc ten nie zaszkodzi w żadnej diecie, a wręcz przeciwnie - awokado zawiera nienasycony kwas tłuszczowy, czyli przeciwutleniacz chroniący przed niekorzystnym wpływem cholesterolu. Wiele osób z nadwagą cierpi na brak lipazy, enzymu wytwarzanego przez wątrobę i koniecznego do spalania tłuszczu. Źródłem lipazy jest właśnie awokado.
Propozycje wykorzystania awokado
Owoce awokado przesiąknięte są wartościowymi składnikami odżywczymi, niestety większość osób nie jada ich zbyt często, ponieważ, poza posiłkiem zwanym guacamole, nie wie jak wykorzystać ten owoc w codziennej kuchni. Istnieje wiele przepisów, które wykorzystują owoce awokado i warto je wypróbować, żeby owoc częściej pojawiał się na stole – ma on w końcu bardzo wiele zalet, niektórzy twierdzą nawet, że jest owocem idealnym.
-
Kanapka z awokado – jest to świetna alternatywa dla dżemu, wystarczy posypać owoc szczyptą soli.
-
Koktajl owocowy z awokado – mała ilość awokado dodana do koktajlu owocowego (np. truskawkowego) spowoduje, że będzie on bardziej kremowy, a jego smak bardziej egzotyczny.
-
Jogurt z awokado – kawałki owocu wymieszane z jogurtem naturalnym lub greckim doskonale nadają się jako niskokaloryczna przekąską pomiędzy posiłkami.
-
Sałatka z awokado – kremowa konsystencja owocu pozwala dodać go do jakiejkolwiek sałatki i dzięki temu nie używać sosu lub dipu (najlepiej z awokado zrobić papkę i wymieszać ją zresztą składników).
-
Ciasto z awokado – w wielu przepisach można zastąpić masło papką z owoców awokado, dzięki czemu wypiek smakuje inaczej i jest mniej kaloryczny. W Internecie znaleźć można wiele przepisów na wypieki z awokado.
-
Naleśniki z awokado – do naleśników i omletów można dodać awokado w postaci papki i wymieszać ją z masą ciasta lu w postaci pokrojonego w plasterki owocu, który posłuży za przybranie.
-
Zupy z awokado – wiele kremowych zup można przygotować zastępując śmietanę i inne produkty mleczne awokado; warto spróbować ponieważ zupa nie tylko jest zdrowsza, ale ma ciekawszy smak.
-
Pizza z awokado – awokado nie idzie w parze z każdym składnikiem na pizzy (jest to zazwyczaj kwestia gustu), ale doskonale smakuje np. na pizzy z serem feta i czarnymi oliwkami.
Main menu
Najważniejsze artykuły
- Jak zacząć odchudzanie cz1 - nastawienie
- Jak zacząć odchudzanie cz2 - planowanie
- Jak zacząć odchudzanie cz3 - przygotowania
- Jak zacząć odchudzanie cz4 - jak wytrzymać na diecie
- Bilans energetyczny - główna zasada odchudzania
- Picie wody podczas odchudzania
- Ćwiczenia są niezbędne podczas odchudzania
- Biegam aby schudnąć
- Jak zacząć bieganie - stuprocentowa metoda na sukces
- Odchudzanie wymaga ćwiczeń aerobowych i anaerobowych
- Dlaczego notatnik pomaga w odchudzaniu
- Oto dlaczego trzeba jeść często i mało
- Sen jest niezbędny podczas odchudzania
- Co zrobić gdy dałeś plamę w odchudzaniu
- 100 powodów żeby schudnąć
Komentarze
Uwielbiami awokado!
p.s. "Tłuszcz roślinny jest zdrowszy"...
To zbyt duże uproszczenie. Piszę to jako miłośnik tłuszczu zwierzęcego :-) Najgorszą zarazą, i jednocześnie tym co wpływa na podobne opinie, są zwierzęta hodowane na skalę przemysłową, które karmi się pasza pełną kukurydzy i soi. Taki produkt rzeczywiście zawiera mnóstwo kwasów omega-6. Co innego jeśli jemy zwierzęta karmionę przysłowiową trawą, nie wspominająć złowionego na dziko łososia! A jeszcze później uwędzonego. Mniam. Pozdrawiam.
Najlepsza jest kanapka z pokrojona piersia z kurczaka (gotowana) I z plasterkami avocado! Sol piepsz - rewelacja! Albo w salatka z liscmi salaty pomidorkami koktajlowymi czerwone cebulka i plasterki avokado. Super! Chociaz moj brat mowi ze smakuje jak mydlo! Haha
Awokado najlepsze jest samo, bez niczego. Przed sekundą zjadłam z jogurtem, ale więcej tego błędu nie popełnię - jogurt kompletnie zabija smak owocu...
Komentuj