Alternatywy smażenia – pieczenie w folii

Alternatywy smażenia – pieczenie w folii

Pieczenie potraw w folii polecane jest zarówno w diecie odchudzającej oraz wielu innych dietach zdrowotnych.

Jest to kolejna, obok parowania, metoda pozwalająca zminimalizować starty składników odżywczych. Podczas pieczenia w folii, wartościowe składniki zawarte w mięsie, warzywach czy owocach nie przedostają się, np. do wody jak w przypadku gotowania tradycyjnego. Dzięki temu, potrawa upieczona w folii dostarcza naszemu organizmowi znacznie więcej witamin oraz składników mineralnych niż ma to miejsce w przypadku powszechnie stosowanej metody smażenia czy gotowania. Kolejną zaletą pieczenia w folii jest także krótki czas przygotowywania potrawy. Ponadto owijając dany produkt w folię aluminiową, zapobiegamy tworzeniu się spieczonej wierzchniej skorupki (najczęściej widoczna podczas smażenia lub pieczenia tradycyjnego), która jest ciężko strawna.

Potrawy pieczone w folii są soczyste, delikatne i pełne aromatu. Poza tym pięknie prezentują się na talerzu co zachęca do jedzenia. Po spożyciu tak przygotowanego dania będziemy mieć dużo energii, ponieważ nie będziemy czuć się ciężko i ospale jak po tradycyjnym schabowym ;)

Ostatnim, dodatkowym plusem takiego pieczenia jest mała ilość sprzątania i zmywania.

W folii można upiec większość produktów – od mięsnych po warzywne i owocowe.

  • Kurczak oraz wszelkie inne rodzaje mięsa idealnie nadaję się do pieczenia w folii. Można je przygotowywać zarówno oddzielnie (tylko mięso bez warzyw) jak i z dodatkiem warzyw, w ten sposób komponując całe danie obiadowe. Do mięsa najlepiej pasuje dodatek marchewki, pieczarek, cebulki, papryki oraz pomidorów. Warzywa zawinięte w folię wraz z mięsem przejdą smakami, oraz puszczą soki, dzięki czemu uzyskamy swego rodzaju sos – jednak bardzo lekki i pożywny. Oczywiście polecam eksperymentować z dodatkami – w końcu każdy ma swoje ulubione smaki. Obecnie na rynku dostępne są tzw. rękawy – są one wykonane z foli przezroczystej nie aluminiowej, mogą one stanowić świetną alternatywę dla folii aluminiowej.
  • Oprócz mięs, w folii świetnie pieką się ryby. Zasada jest podobna – w tym przypadku również większość wartościowych składników zawartych w rybie nie wyparuje. Rybkę zawijamy w folię i do piekarnika. Jeżeli lubicie rybę po grecku, można poeksperymentować z warzywami.
  • Owoce i warzywa lepiej piec w większych kawałkach i w skórce co zapobiegnie utracie naturalnego soku, czyli w efekcie zapobiegnie wysuszeniu.

Jak piec w folii

W przypadku pieczenia w folii należy pamiętać aby potrawy nie piekły się zbyt długo. Mięso, ryby czy warzywa pieczone za długo stają się suche, oraz tracą swoje walory smakowe i odżywcze. Szczególnie widoczne jest to w przypadku np. schabu, który zbyt długo pieczony staje się twardy. Najlepiej żeby nie wyparowała cała wodą z folii, chyba że ktoś lubi inaczej. Warto zauważyć, że ryby pieczone w folii z reguły są gotowe szybciej niż mięso, ale najlepiej co jakiś czas zajrzeć do piekarnika.

Pamiętajmy, że esencją smaku mięsa czy ryb jest odpowiednie przyprawienie. Najlepiej aby mięso czy ryby przeznaczone do pieczenia w folii marynowały się w naszych ulubionych przyprawach przynajmniej pół godziny (odstawić do lodówki). Dzięki temu smak przypraw wniknie w głąb mięsa a nie pozostanie tylko na wierzchu. Warto korzystać ze świeżych ziół, ewentualnie z suszonych, ale na pewno nie z gotowych kompozycji przypraw w których pełno sztucznych aromatów i glutaminianu sodu.

Komentarze

SŁOWNIK ORTOGRAFICZNY

No właśnie chyba chodziło Ci o smażenie w foli

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.