Lekkie desery

Lekkie desery

Kolejny artykuł przedstawiający alternatywy dla tradycyjnych słodkości. Jest wiele osób, które bez słodyczy żyć nie potrafią, dlatego zamiast objadania się tradycyjnymi wysokokalorycznymi deserami zachęcam do lektury artykułu, w którym prezentuję lżejsze wersje łakoci.

Ciasto z truskawkami

Przepis dla 4 osób.

  • 24 duże biszkopty (języczki)
  • 25 dag chudego białego serka
  • 12 dag cukru pudru
  • 25 dag truskawek
  • 2 gramy agar agar lub żelatyny
  • szklanka ciepłej wody

Sposób przygotowania: Rozmieszaj chudy serek i 5 dag cukru pudru. Pozostały cukier rozpuść w połowie szklanki ciepłej wody. Agar agar także rozpuść w 0,5 szklanki ciepłej wody i wymieszaj z serkiem. Biszkopty namocz w syropie cukrowym. Następnie wyłóż nimi ścianki i dno okrągłej blachy. Na biszkopty wyłóż pokrojone truskawki i warstwę serka. Następnie znowu namoczone biszkopty. Powtórz czynności. Na wierzchu powinny znajdować się biszkopty. Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na ok. 2h. Przed podaniem udekoruj owocami.

Trifle

Przepis dla 2 osób. Zazwyczaj deser ten serwuje się w szklance.

  • 1 limonka
  • 1 dojrzałe mango (obrane, bez pestki, pokrojone w kostkę)
  • 4 biszkopty
  • 2 jogurty naturalne 0%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka niesłodzonego kakao

Sposób przygotowania: Wymieszaj jogurt z cukrem pudrem. Na dnie szklanki (jedna szklanka dla jednej osoby) ułóż przekrojony na pół biszkopt. Wylej na to słodki jogurt, a na wierzchu połóż pokrojone w kostkę mango. Następnie ponownie ułóż przekrojony na pół biszkopt, polej jogurtem i dodaj resztę mango. Udekoruj obranym kawałeczkiem limonki oraz odrobiną skórki i posyp kakao. Deser należy schłodzić, trzymając w lodówce ok. 1 godzinę.

Owocowe tiramisu

Przepis dla 4 osób. Nie zawiera serka mascarpone.

  • 250-300g truskawek
  • 4 ciasteczka korzenne
  • 150-200g białego serka 0%
  • 20g cukru pudru
  • laska wanilii

Sposób przygotowania: Odłóż 4 truskawki. W miseczce wymieszaj biały serek z cukrem pudrem. Przetnij laskę wanilii na pół i wyskrob ziarenka, dodając do serka. Pokrusz ciasteczka i wsyp do szklanek. Dodaj pokrojone na kawałeczki lub zblenderowane truskawki oraz warstwę białego serka. Następnie powtórz czynności i na koniec udekoruj odłożonymi truskawkami.

Lekkie czekoladowe fondue

Przepis dla 4 osób.

  • 250ml mleka odtłuszczonego
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 2 jajka

Sposób przygotowania: Wsyp kakao do mleka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Ubij jajka, a następnie wlej do nich powoli ciepłe mleko. Gotuj wszystko na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia posłódź do smaku (możesz użyć słodziku). Czekoladowy krem podawaj w małych naczyniach, schłodzony. W kremie można maczać truskawki, a wtedy zamieni się w czekoladowe fondue.

Pomarańczowa pannacotta

Przepis dla 4 osób.

  • 500ml odtłuszczonej śmietanki
  • 2 listki żelatyny
  • laska wanilii
  • łyżka słodziku w proszku
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
  • 20g czerwonych landrynek
  • 20g sproszkowanego kokosa

Sposób przygotowania: Na początku namocz listki żelatyny w chłodnej wodzie. Wymieszaj śmietankę z wodą z kwiatu pomarańczy i podgrzej razem. Po zdjęciu z ognia dosłódź słodzikiem i dodaj odciśnięte listki żelatyny. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Gotuj mieszankę przez 2 minuty. Przelej miksturę do szklanek lub miseczek. Gdy ostygnie włóż do lodówki na ok. 5 godzin. Przed podaniem dodaj rozgniecione landrynki i posyp kokosem.

Deser cytrynowo-bananowy

Przepis dla 4 osób.

  • serek homogenizowany
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka
  • 2 żółtka
  • czubata łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru (można zastąpić sproszkowanym słodzikiem w mniejszej ilości)
  • duża cytryna
  • małe biszkopciki

Sposób przygotowania: Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje rozpuść ją w gorącym mleku i pozostaw do wychłodzenia. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj serek homogenizowany, łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz sok po wyciśnięciu cytryny. Wymieszaj składniki, dodaj rozpuszczoną żelatynę i ponownie delikatnie wymieszaj. Na spodzie pucharka ułóż pokrojonego w plasterki banana, na niego nałóż krem, ponownie banana i na wierzch warstwę kremu. Wstaw na 30 minut do lodówki. Przed podaniem udekoruj z wierzchu biszkopcikami.

Deser śliwkowy

Przepis dla 4 osób.

  • 30dag dojrzałych śliwek węgierek (waga po odrzuceniu pestek)
  • ½ szklanki cukru pudru (można zastąpić słodzikiem)
  • 2 duże łyżki wytrawnej śliwowicy (lub brandy)
  • ½ szklanki śmietany kremowej słodkiej
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cukru pudru
  • biszkopciki

Sposób przygotowania: Śliwki umieść w naczyniu do zapiekania (można je przekroić na mniejsze części). Dodaj ½ szklanki cukru pudru, polej alkoholem i przykryj folią aluminiową. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie zlej sok, który puściły śliwki. Ubij śmietanę razem z cukrem pudrem, żółtkami i sokiem ze śliwek. Gęstą masą przykryj śliwki. Naczynie wraz z deserem wstaw do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą. Całość wstaw do piekarnika i zapiekaj w temp 180° przez ok. 40-45 minut. Gdy będzie gotowe, schłodź. Porcje deseru podawaj na talerzyku z biszkopcikami.

Komentarze

hej! a propos lekkich deserów, choć to nie do końca deser, tylko batonik twarożkowy - Qhipa jest smaczna i zdrowa i ma tylko 120 kalorii w jednej porcji! często wcinam na drugie śniadanie

Już nie moge sie doczekać, kiedy zrobię trifle ;D Wspaniały post, dzięki.

A co powiedzie na temat kakao (rozpuszczalne w granulkach z mlekiem2%) ??

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.