Lekkie desery
Kolejny artykuł przedstawiający alternatywy dla tradycyjnych słodkości. Jest wiele osób, które bez słodyczy żyć nie potrafią, dlatego zamiast objadania się tradycyjnymi wysokokalorycznymi deserami zachęcam do lektury artykułu, w którym prezentuję lżejsze wersje łakoci.
Ciasto z truskawkami
Przepis dla 4 osób.
- 24 duże biszkopty (języczki)
- 25 dag chudego białego serka
- 12 dag cukru pudru
- 25 dag truskawek
- 2 gramy agar agar lub żelatyny
- szklanka ciepłej wody
Sposób przygotowania: Rozmieszaj chudy serek i 5 dag cukru pudru. Pozostały cukier rozpuść w połowie szklanki ciepłej wody. Agar agar także rozpuść w 0,5 szklanki ciepłej wody i wymieszaj z serkiem. Biszkopty namocz w syropie cukrowym. Następnie wyłóż nimi ścianki i dno okrągłej blachy. Na biszkopty wyłóż pokrojone truskawki i warstwę serka. Następnie znowu namoczone biszkopty. Powtórz czynności. Na wierzchu powinny znajdować się biszkopty. Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na ok. 2h. Przed podaniem udekoruj owocami.
Trifle
Przepis dla 2 osób. Zazwyczaj deser ten serwuje się w szklance.
- 1 limonka
- 1 dojrzałe mango (obrane, bez pestki, pokrojone w kostkę)
- 4 biszkopty
- 2 jogurty naturalne 0%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka niesłodzonego kakao
Sposób przygotowania: Wymieszaj jogurt z cukrem pudrem. Na dnie szklanki (jedna szklanka dla jednej osoby) ułóż przekrojony na pół biszkopt. Wylej na to słodki jogurt, a na wierzchu połóż pokrojone w kostkę mango. Następnie ponownie ułóż przekrojony na pół biszkopt, polej jogurtem i dodaj resztę mango. Udekoruj obranym kawałeczkiem limonki oraz odrobiną skórki i posyp kakao. Deser należy schłodzić, trzymając w lodówce ok. 1 godzinę.
Owocowe tiramisu
Przepis dla 4 osób. Nie zawiera serka mascarpone.
- 250-300g truskawek
- 4 ciasteczka korzenne
- 150-200g białego serka 0%
- 20g cukru pudru
- laska wanilii
Sposób przygotowania: Odłóż 4 truskawki. W miseczce wymieszaj biały serek z cukrem pudrem. Przetnij laskę wanilii na pół i wyskrob ziarenka, dodając do serka. Pokrusz ciasteczka i wsyp do szklanek. Dodaj pokrojone na kawałeczki lub zblenderowane truskawki oraz warstwę białego serka. Następnie powtórz czynności i na koniec udekoruj odłożonymi truskawkami.
Lekkie czekoladowe fondue
Przepis dla 4 osób.
- 250ml mleka odtłuszczonego
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 2 jajka
Sposób przygotowania: Wsyp kakao do mleka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Ubij jajka, a następnie wlej do nich powoli ciepłe mleko. Gotuj wszystko na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia posłódź do smaku (możesz użyć słodziku). Czekoladowy krem podawaj w małych naczyniach, schłodzony. W kremie można maczać truskawki, a wtedy zamieni się w czekoladowe fondue.
Pomarańczowa pannacotta
Przepis dla 4 osób.
- 500ml odtłuszczonej śmietanki
- 2 listki żelatyny
- laska wanilii
- łyżka słodziku w proszku
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
- 20g czerwonych landrynek
- 20g sproszkowanego kokosa
Sposób przygotowania: Na początku namocz listki żelatyny w chłodnej wodzie. Wymieszaj śmietankę z wodą z kwiatu pomarańczy i podgrzej razem. Po zdjęciu z ognia dosłódź słodzikiem i dodaj odciśnięte listki żelatyny. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Gotuj mieszankę przez 2 minuty. Przelej miksturę do szklanek lub miseczek. Gdy ostygnie włóż do lodówki na ok. 5 godzin. Przed podaniem dodaj rozgniecione landrynki i posyp kokosem.
Deser cytrynowo-bananowy
Przepis dla 4 osób.
- serek homogenizowany
- 2 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka
- 2 żółtka
- czubata łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru (można zastąpić sproszkowanym słodzikiem w mniejszej ilości)
- duża cytryna
- małe biszkopciki
Sposób przygotowania: Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje rozpuść ją w gorącym mleku i pozostaw do wychłodzenia. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj serek homogenizowany, łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz sok po wyciśnięciu cytryny. Wymieszaj składniki, dodaj rozpuszczoną żelatynę i ponownie delikatnie wymieszaj. Na spodzie pucharka ułóż pokrojonego w plasterki banana, na niego nałóż krem, ponownie banana i na wierzch warstwę kremu. Wstaw na 30 minut do lodówki. Przed podaniem udekoruj z wierzchu biszkopcikami.
Deser śliwkowy
Przepis dla 4 osób.
- 30dag dojrzałych śliwek węgierek (waga po odrzuceniu pestek)
- ½ szklanki cukru pudru (można zastąpić słodzikiem)
- 2 duże łyżki wytrawnej śliwowicy (lub brandy)
- ½ szklanki śmietany kremowej słodkiej
- 2 żółtka
- łyżeczka cukru pudru
- biszkopciki
Sposób przygotowania: Śliwki umieść w naczyniu do zapiekania (można je przekroić na mniejsze części). Dodaj ½ szklanki cukru pudru, polej alkoholem i przykryj folią aluminiową. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie zlej sok, który puściły śliwki. Ubij śmietanę razem z cukrem pudrem, żółtkami i sokiem ze śliwek. Gęstą masą przykryj śliwki. Naczynie wraz z deserem wstaw do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą. Całość wstaw do piekarnika i zapiekaj w temp 180° przez ok. 40-45 minut. Gdy będzie gotowe, schłodź. Porcje deseru podawaj na talerzyku z biszkopcikami.
Main menu
Najważniejsze artykuły
- Jak zacząć odchudzanie cz1 - nastawienie
- Jak zacząć odchudzanie cz2 - planowanie
- Jak zacząć odchudzanie cz3 - przygotowania
- Jak zacząć odchudzanie cz4 - jak wytrzymać na diecie
- Bilans energetyczny - główna zasada odchudzania
- Picie wody podczas odchudzania
- Ćwiczenia są niezbędne podczas odchudzania
- Biegam aby schudnąć
- Jak zacząć bieganie - stuprocentowa metoda na sukces
- Odchudzanie wymaga ćwiczeń aerobowych i anaerobowych
- Dlaczego notatnik pomaga w odchudzaniu
- Oto dlaczego trzeba jeść często i mało
- Sen jest niezbędny podczas odchudzania
- Co zrobić gdy dałeś plamę w odchudzaniu
- 100 powodów żeby schudnąć
Komentarze
hej! a propos lekkich deserów, choć to nie do końca deser, tylko batonik twarożkowy - Qhipa jest smaczna i zdrowa i ma tylko 120 kalorii w jednej porcji! często wcinam na drugie śniadanie
Już nie moge sie doczekać, kiedy zrobię trifle ;D Wspaniały post, dzięki.
A co powiedzie na temat kakao (rozpuszczalne w granulkach z mlekiem2%) ??
Komentuj