Jak polubić warzywa?
Warzywa są najzdrowszym rodzajem jedzenia, stanowią źródło witamin, błonnika oraz składników mineralnych i są jednym z najważniejszych składników pokarmu człowieka. Jeżeli nie jesz warzyw, nie przyjmujesz wielu wartościowych składników. Jeżeli chcesz się odchudzać – absolutnie musisz jeść warzywa, są one podstawą.
Niestety bardzo duża grupa ludzi stroni od warzyw. Warzywa kojarzą się im źle i nie lubią ich smaku, dlatego unikają ich jak ognia i spożywają bardzo rzadko lub nawet wcale. Jeżeli należysz do tej grupy osób, lub znasz kogoś, kto należy – ten artykuł jest dla Ciebie.
Dlaczego nie lubisz warzyw?
Możliwe, że w dzieciństwie musiałeś jeść warzywa przymusowo, żeby móc odejść od stołu. Albo zawsze jadłeś rozgotowane warzywa, które wydawały się nie mieć smaku, nic więc dziwnego, że nie masz na nie ochoty. Pozostaje też kwestia dosmakowania – może lubisz ostrzejsze smaki, lub preferujesz warzywa podawane w czystej formie (więc podane z sosem Ci nie smakują)?
Istnieje ponadto grupa ludzi, których awersja do warzyw wynika z wyczulenia na gorzkie smaki.
Jak nauczyć się jeść warzywa?
Jest wiele sposobów na to, żeby podejść do jedzenia warzyw oraz ich przyrządzania tak, żeby poprawić ich smak i polubić ich jedzenie:
Spróbuj dodawać warzywa do potraw, które lubisz
Możesz dodawać je surowe lub ugotowane. Na początku krój je w jak najmniejsze kawałki i dodawaj do swoich dań. Przyzwyczaj się do ich smaku i zacznij dodawać coraz większe ilości.
Spróbuj jeść surowe warzywa
Możesz w ramach przekąski pomiędzy posiłkami chrupać surową marchewkę, a jeżeli gotowany kalafior jest dla Ciebie nie do przełknięcia, spróbuj pochrupać kawałek surowego – jest całkiem smaczny.
Spróbuj maczać warzywa w niskokalorycznych dipach
Możesz przyrządzić lekkostrawny dip na bazie jogurtu naturalnego lub śmietany, doprawić go odpowiednimi przyprawami i maczać w nim zarówno surowe jak i gotowane warzywa – dzięki temu nadasz im zupełnie nowego smaku.
Spróbuj warzyw z grilla
Podczas grillowania połóż na tacce pokrojone warzywa lub połóż warzywa w całości na grilla po tym jak skończysz piec mięso. Grillowane warzywa naprawdę dobrze smakują. Przed grillowaniem wystarczy, że posmarujesz warzywa oliwą z oliwek lub marynatą, której używasz do mięsa.
Spróbuj dodawać jak najwięcej warzyw do kanapek
Kiedy się odchudzasz i musisz rezygnować z masła, sosów i innych dodatków, a białe pieczywo zastępujesz wasą i czarnym pieczywem, kanapki wydają się nie mieć smaku i jedzenie ich nie sprawia przyjemności. Dodanie do nich różnych warzyw to świetne rozwiązanie żeby urozmaicić ich smak – spróbuj dołożyć pokrojone pomidory, ogórka, paprykę, oliwki, szczypiorek, etc.
Spróbuj jeść warzywa tylko lekko podgotowane
Jeżeli nie masz ochoty na surowe warzywa, a ugotowane warzywa nie przechodzą Ci przez gardło, spróbuj tylko krótko je gotować. Dzięki temu zachowają one delikatną chrupkość i mocny kolor, który spowoduje, że serwowane jedzenie wygląda bardziej zachęcająco.
A na koniec mała porada – nie dawaj swoim dzieciom nagród za jedzenie warzyw. Nie każ zjadać warzyw, żeby dostały deser. Jeżeli dziecko jest zmuszane do jedzenia czegoś lub sugeruje mu się nagrodę za zjedzenie, odbiera ono ten rodzaj jedzenia jako karę i automatycznie przestaje je lubić.
Main menu
Najważniejsze artykuły
- Jak zacząć odchudzanie cz1 - nastawienie
- Jak zacząć odchudzanie cz2 - planowanie
- Jak zacząć odchudzanie cz3 - przygotowania
- Jak zacząć odchudzanie cz4 - jak wytrzymać na diecie
- Bilans energetyczny - główna zasada odchudzania
- Picie wody podczas odchudzania
- Ćwiczenia są niezbędne podczas odchudzania
- Biegam aby schudnąć
- Jak zacząć bieganie - stuprocentowa metoda na sukces
- Odchudzanie wymaga ćwiczeń aerobowych i anaerobowych
- Dlaczego notatnik pomaga w odchudzaniu
- Oto dlaczego trzeba jeść często i mało
- Sen jest niezbędny podczas odchudzania
- Co zrobić gdy dałeś plamę w odchudzaniu
- 100 powodów żeby schudnąć
Komentarze
a ja uwielbiam warzywa:)
Ja na szczęście też uwielbiam warzywa.
nic na siłę. jak nie lubisz warzyw - to ich nie jedz. mój facet nienawidzi, nie jje i nic mu nie jest. ja też nie przepadam, chociaż z dwojga złego wolę warzywa niż owoce - ale warto sięgać po najcenniejsze składniki w nich zawarte, nie zmusząjac się do jedzenia takich rzeczy - np. acetomale - kwas jabłkowy i coś ze szparagów. idealne na schudnięcie.
Komentuj