Kawa - zdrowe i niezdrowe dodatki
Kawa towarzyszy nam na każdym kroku – pijamy ją w domu, w pracy, u znajomych i w kawiarni. Najbardziej niezdrowa może być kawa z kawiarni, ale uważać należy tak naprawdę zawsze. O co chodzi? Już spieszę z wyjaśnieniami.
Chodzi oczywiście o kalorie, których musimy unikać, a które, ponieważ czają się na każdym kroku, są również w kawie - w tym smacznym, kochanym płynie, który dodaje energii i poprawia humor w przerwie między przykrymi obowiązkami codziennego życia.
Czy wiesz co pijesz?
Bardzo lubię kawę i piję ją dość często chociaż w nieregularnych ilościach – czasem wypijam jedną dziennie, czasem pięć, a niekiedy nie sięgam po nią w ogóle. Ponieważ pracuję w domu, sięgam jedynie po znaną mi kawę i moje własne mleko (jak się zapewne domyślacie – nie słodzę).
Dzięki temu wiem co piję i mogę to kontrolować – gorzej kiedy kawę pija się w biurze, kawiarni i knajpach. Kilka paczuszek cukru dziennie, nieodpowiednia śmietanka nie produkowana z nabiału to tu to tam i już nabieramy niezdrowych przyzwyczajeń związanych z piciem kawy, które koniec końców wpływają na naszą wagę i zdrowie.
Co jest dobre, a co nie?
Jest kilka rzeczy, na które należy zwracać uwagę. Do biura lepiej przynieść własny zestaw do przygotowania kawy, w kawiarnii dobrze jest wiedzieć o co poprosić, żeby nie kupić sobie kalorycznej bomby przyozdobionej tłuszczami trans. Jeśli zależy Wam na pilnowaniu kalorii i zdrowiu, oto co powinniście wiedzieć:
Zdrowe dodatki do kawy
-
Mleko chude – zdrowe mleko w sam raz dla każdego kto pilnuje wagi, w dodatku zapewniające solidną dawkę wapnia i witaminy D.
-
Mleko sojowe – zmienia smak kawy, dodaje słodki posmak, ale ze względu na niską zawartość wskaźnika glikemicznego, stabilizuje poziom glukozy we krwi, jest więc produktem idealnym dla osób odchudzających się.
-
Mleko migdałowe – w przeciwieństwie do produktów pochodzenia zwierzęcego, nie zawiera cholesterolu ani laktozy; naturalny wybór wegetarian i wegan.
-
Naturalne słodziki do kawy – słodziki do kawy zawierają z reguły sporo kalorii, dlatego należy wybierać takie, które ich nie mają; smak kawy zmienia się delikatnie, ale jest to lepszy wybór niż inne słodziki.
Niezdrowe dodatki do kawy
-
Cukier – więcej niż łyżeczka cukru to już za dużo, zwłaszcza jeżeli pijesz kilka kaw dziennie; inne naturalne słodziki takie jak miód i brązowy cukier też są szkodliwe w dużych ilościach.
-
Sztuczne słodziki do kawy – pełne chemii i kalorii słodziki do kawy są niezdrowe, zwłaszcza jeżeli używane codziennie.
-
Proszkowe śmietanki do kawy – wszystkie proszkowe, nie wymagające trzymania w lodówce śmietanki do kawy są niezdrowe; zawierają tłuszcze trans niesprzyjające ani odchudzaniu, ani zdrowiu serca.
-
Smakowe śmietanki do kawy – najczęściej płynne, oferowane w kawiarniach i restauracjach, zawierają wiele niezdrowych składników z tłuszczami trans na czele; mimo że mogą dobrze smakować, nie są ani trochę zdrowe i lepiej je sobie odpuścić.
Main menu
Najważniejsze artykuły
- Jak zacząć odchudzanie cz1 - nastawienie
- Jak zacząć odchudzanie cz2 - planowanie
- Jak zacząć odchudzanie cz3 - przygotowania
- Jak zacząć odchudzanie cz4 - jak wytrzymać na diecie
- Bilans energetyczny - główna zasada odchudzania
- Picie wody podczas odchudzania
- Ćwiczenia są niezbędne podczas odchudzania
- Biegam aby schudnąć
- Jak zacząć bieganie - stuprocentowa metoda na sukces
- Odchudzanie wymaga ćwiczeń aerobowych i anaerobowych
- Dlaczego notatnik pomaga w odchudzaniu
- Oto dlaczego trzeba jeść często i mało
- Sen jest niezbędny podczas odchudzania
- Co zrobić gdy dałeś plamę w odchudzaniu
- 100 powodów żeby schudnąć
Komentarze
Pijesz kawę bo lubisz smak, czy czujesz brak energii?
Ja odchudzam się od jakiś 2 miesięcy i nie tęsknię za kawą - ani trochę.
Nie wyobrażam sobie zacząć dzień w pracy bez małej czarnej. Wcześniej nie byłam w stanie zmusić się do wypicia kawy bez mleka, ale że w nowej pracy nie mam lodówki, to jakoś musiałam się przyzwyczaić.
Próbowałam śmietanki w proszku, ale była wstrętna :) Zresztą po przeczytaniu tego wpisu i tak bym chyba z niej zrezygnowała:)
Jak ktos chce jeszce woecej kawy, a juz mu kofeina zabardzo wyplukuje magnez.....i serducho pika to ja mam przepis.
A) zwukla kawa inka 2 lyzeczko B) mleko jedno z zalecanych powyzej ubijamy na piane za pomoca blendera. C) do kubka dajemy kawe i troche cynamonu D) zalewamy wrzatkiem E) zalewamy ubitym mlekiem z pianka
Napoj jest super na, zeby zagluszyc wilczy apetyt....
....ale to tylko jak tej z kofeina juz za duzo sie wypilo ;)
Komentuj