Wartościowy błonnik
Autor
Autor: Kasiulla data: pt., 08/01/2016 - 11:44
Nowe trendy żywieniowe, czyli Fast foody, odstawiające na bok zdrowe żywienie, nie wychodzą nam na dobre. Organizm ludzki od wieków przyzwyczajony jest do błonnika i innych probiotyków. Dziś tylko prosi o pomoc. Warto poświęcić chwilę cennego czasu i dowiedzieć się, jak sobie pomóc.
W takim razie, co to jest błonnik? Jest to włókno pokarmowe, które pełni ważną role w działaniu przewodu pokarmowego. Lecz błonnik nie jest trawiony, a także nie jest wchłaniany przez nasz organizm. W takim razie, dlaczego jest tak ważny?
Właściwości błonnika
Błonnik zawiera cukry, których skład wchodzi m.in. celuloza, pektyna, hemiceluloza oraz lignina. Właśnie te składniki zapewniają błonnikowi czołowe miejsce w naszej diecie. Jego nierozpuszczalne składniki prawie nie ulegają fermentacji, stając się pewnym rezerwuarem wody. Główną właściwością tego włókna jest poprawa perystaltyki jelita, pozytywny wpływ na mikroflorę, a także zmniejszenie uczucia głodu.
Błonnik sam w sobie nie podwyższa wartości energetycznej posiłku. Zawierając pektynę pęcznieje w żołądku, co hamuje głód, ułatwiając schudnąć osobom na diecie. Błonnik możemy znaleźć w produktach zbożowych (otręby zbożowe, kasze, pieczywo razowe), w owocach i warzywach, a także w jej skórce. Nie zaleca się więc grubo obierania warzyw. Błonnika zaś nie zawierają ryby, mleka, jaja, mięso, choć też pełnią ważną rolę w diecie. Jedząc na śniadanie, na przykład, płatki owsiane z mlekiem, jesteśmy syci na dobrych kilka godzin, a także nasz układ pokarmowy może być bezpieczny.
Błonnik na zdrowie
Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła, że człowiek powinien zjadać przeciętnie 27-40 g. błonnika dziennie. Polacy spożywają jedynie 10 g. Jest to dużo za mało. Jeśli chcemy chronić nasz organizm przed cukrzycą, rakiem jelita i innymi groźnymi chorobami, powinniśmy pilnować naszą dietę i wzbogacać ją w bardzo wartościowy błonnik. Jabłka, chleb żytni, otręby pszenne, suszone owoce – takie rzeczy od dziś powinny być dodatkiem do naszych codziennych posiłków.
Więcej na temat zdrowia i diet znajdziesz tutaj.
Dodaj komentarz
Main menu
Najważniejsze artykuły
- Jak zacząć odchudzanie cz1 - nastawienie
- Jak zacząć odchudzanie cz2 - planowanie
- Jak zacząć odchudzanie cz3 - przygotowania
- Jak zacząć odchudzanie cz4 - jak wytrzymać na diecie
- Bilans energetyczny - główna zasada odchudzania
- Picie wody podczas odchudzania
- Ćwiczenia są niezbędne podczas odchudzania
- Biegam aby schudnąć
- Jak zacząć bieganie - stuprocentowa metoda na sukces
- Odchudzanie wymaga ćwiczeń aerobowych i anaerobowych
- Dlaczego notatnik pomaga w odchudzaniu
- Oto dlaczego trzeba jeść często i mało
- Sen jest niezbędny podczas odchudzania
- Co zrobić gdy dałeś plamę w odchudzaniu
- 100 powodów żeby schudnąć
Losowe profile
Najnowsze komentarze
bonix
29.01.2019
Szukasz prezentu na jakąś okazję? https://tokante.pl - szeroki wybór koszy upominkowych, sprawdzony pomysł na sprawienie przyjemności bliskiej Ci osobie! :)...
Michuss
18.09.2018
Ja się zgadzam :) Nie dajmy się zwariować :) Nie przejadajmy się, ale korzystajmy z pyszności :) i poruszajmy się w ramach możliwości http://zdrowo.info....
Mea12
21.04.2018
Na szczęście coli mało piję. U mnie prym wiedzie woda mineralna. Tej to piję już naprawdę dużo (przeważnie jest to średniozmineralizowana http://...
DominikaOpała
13.04.2018
OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK!
PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA!
WEJDŹ TERAZ NA WWW....
DominikaOpała
13.04.2018
OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK!
PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA!
WEJDŹ TERAZ NA WWW....
Komentarze